30 травня 2017, 13:58, Світ

На урожайність та олійність рижію впливають не лише особливості сорту, а й кліматичні умови

Про результати досліджень повідомляє журнал Crop Science Society of America.

Рижій – олійна культура, яка використовується і в харчових, і в промислових цілях, її олію застосовують у тому числі й для виробництва біоетанолу. Для посушливих умов Канзасу рижій є хорошою альтернативою традиційним олійним.

«Це велика проблема, знайти альтернативні культури, які будуть добре адаптованими до умов Великих Рівнин, при цьому матимуть високий товарний попит та будуть вписуватися в існуючі сівозміни», — говорить один з авторів дослідження Огастін Обор.

Рижій відповідає практично всім вимогам: він має короткий період вегетації, добре росте на малопродуктивних землях, є холодостійким. Також він сумісний з більшістю існуючої техніки, яка використовується на зернових культурах.

Дослідження проводили у північних районах Великих Рівнин, Вайомінгу та Монтані. Вчені встановили, що кліматичні умови (кількість опадів, температура повітря) суттєво впливають не лише на урожайність культури, але й на вміст та склад олії. Так, тепловий стрес та відсутність вологи у період цвітіння підвищують вміст насичених та моно ненасичених жирних кислот в рижиковій олії, проте зменшують вміст  полі ненасичених жирних кислот та білка в насінні.

Наступним етапом досліджень стане підбір сортів, стійких до теплового стресу. Це, на думку дослідників, дозволить підвищити урожайність рижію, вміст олії в насінні, та скорегувати склад жирних кислот у олії.