30 травня 2017, 11:30, ЗЗР

На закислених ґрунтах гербіциди з хвощем не справляються

У Сумській області частина полів має кислий рН, і на даний час вони вже вкриті справжньою ковдрою з рослин хвоща польового. Внесення гербіцидів у максимально рекомендованих нормах та навіть з невеликим перевищенням цих норм хвощу мало шкодить. Місцеві агрономи показали SuperAgronom.com, як саме виглядають такі поля.

«Боротися з хвощем хімічними засобами — справа майже марна. Агротехнічні прийоми також допомагають ненадовго. Потрібно вирішувати проблему по-іншому, розкислювати ґрунти. Проте вапна у потрібній кількості ми зараз навіть і не знаємо, де дістати. Раніше було простіше: домовлялися та забирали з цукрових заводів дефекат, вносили і лиха не знали. А тепер цукрових заводів у Сумській області майже немає, чи й зовсім немає, точно не знаю. Дефекат взяти ніде, везти з сусідніх областей — логістика вийде занадто дорогою», — розповідає один з місцевих агрономів.

Він додає, що знайти засоби, звісно, можна, проте вони обійдуться в таку «тугу копійчину», що вирощування культур втратить будь-яку рентабельність. Ось так і співіснують: господарство економить, хвощ радіє.