31 березня 2021, 14:00, Україна

Україна повертається до вирощування бавовника: названо основні переваги культури

Про це повідомляє kahzorya.org.ua.

Однак в Інституті зрошуваного землеробства під Херсоном про бавовну не забули і відвели під неї дослідницьку плантацію, розміром декілька соток. Провідний науковий співробітник інституту, кандидат сільськогосподарських наук Віра Боровик каже, що в наших умовах бавовник дає до 3,2 тонн бавовни-сирця з 1 га, а рентабельне його вирощування навіть при вдвічі меншому врожаї.

Для нього достатньо одного поливу за сезон, а збирати цей урожай з великих площ вручну тепер немає ніякої необхідності — для цього давно винайшли бавовнозбиральний комбайн.

Читати по темі: Шляхом генної інженерії австралійські вчені зуміли створити кольоровий бавовник

Вибір насіння бавовник в Інституті зрошуваного землеробства НААН України також досить великий. Його місцева колекція нараховує 110 сортів родом із Греції, Узбекистану, Азербайджану, Індії, США, Турції та інших країн. А в Національному центрі зберігання генетичних ресурсів (Харків) їх і того більше — 282 сорти.

Селекціонери впевнені, що до бавовни ми ще повернемось: технологія його вирощування на така і складна, а клімат, що стрімко змінюється, для цієї культури відмінно підходить.