25 березня 2021, 17:00, Насіння

Названо оптимальні умови для сівби гібридів соняшнику

Про це йдеться у матеріалі «Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшника».

«Оптимальні терміни сівби гібридів соняшнику з урахуванням їхніх біологічних особливостей настають у період, коли температура на глибині загортання насіння становить 10-12 °C», — розповідає пан Котигора.

Він стверджує, що за умов ранньої сівби період отримання сходів розтягується до 3-4 тижнів, як наслідок — сходи недружні та зріджені. При пізній сівбі часто відчувається дефіцит вологи у верхньому шарі ґрунту. В окремих випадках, коли пізня весна, сівбу можна розпочинати за температури від 8°C.

Читати по темі: Найпопулярніші гібриди соняшника на SuperAgronom.com за 2020 р.

«Мінімальна густота при збиранні 45 тис. рослин/га для забезпечення достатнього вмісту олії. На площах з поливом максимальна густота при збиранні — 70 тис. рослин/га для отримання максимального врожаю», — підкреслив фахівець.

Треба також вивчати похибку на реакцію гібриду та загущення, говорить пан Олександр, деякі гібриди при загущенні виростають дуже високими, що збільшує ризики вилягання соняшника та втрати врожаю.

«Варто враховувати запас вологи в метровому шарі ґрунту. Не варто забувати і про польову схожість насіння соняшника, що на 15-20% нижча, ніж лабораторна. 8-12% рослин будуть знищені під час міжрядного обробітку, а близько 6-10% рослин гинуть через несприятливі фактори вирощування», — наголосив пан Котигора.

Виходячи з вищесказаного, експерт радить середні норми висіву для трьох агрокліматичних районів України:

  • степ — 50-55 тис. насінин;
  • лісостеп — 60 тис. насінин;
  • полісся — 60-70 тис. насінин.

Компанія LNZ Group у цьому році ексклюзивно пропонує гібриди соняшнику Strube. Запитуйте насіння у представників компанії в регіоні або купуйте на сайті LNZ Web