25 березня 2021, 11:00, Україна

Неналежно організовані агрохімічні роботи можуть призвести до загибелі людей та штрафів

Про це повідомляється на офіційному сайті Держпраці в Сумській області, пише AgroRobota.com.ua.

Третій апеляційний адміністративний суд визнав правомірною постанову Держпраці про накладення на приватне підприємство штрафу у розмірі 125 190 грн за використання неофіційної праці.

Згідно з матеріалами справи, пілота гвинтокрила було допущено до виконання агрохімічних робіт, пов’язаних із обробкою добривами земельної ділянки на території Сумської області. При цьому трудового договору з чоловіком не було укладено. Під час виконання цих робіт пілот загинув. На момент трагедії чоловік перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Гвинтокрил належав приватному підприємству. Керівництво мало з пілотом лише усну домовленість про роботу.

Читати по темі: Обробіток ґрунту. Основні завдання для вирішення в умовах змін клімату

«Відповідно до нормативно-правових актів України підприємство як власник повітряного судна, було зобов’язано забезпечити режим робочого часу, час відпочинку, безпечні умови праці, умови побуту, соціальний захист пілота, виконати комплекс організаційних і практичних заходів з його навчання, медичної сертифікації та щоденного медичного нагляду і медичного забезпечення, спеціальної наземної і льотної підготовки, спеціальної підготовки з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами, проведення інструктажу перед кожним вильотом», — йдеться у повідомленні.

Управління Держпраці у Сумській області постановило накласти штраф за використання неоформленої праці одного працівника. Але підприємство звернулось до суду з метою скасування цієї постанови. Цей позов було задоволено. Але колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду перевіривши доводи сторін, дослідивши матеріали справи, визнала рішення Держпраці правомірним, скасувавши рішення окружного адміністративного суду.