24 березня 2021, 16:30, Технології

Аграрії поділились технологією сушіння сої, — досвід

Про це йдеться у матеріалі «ProСушка: як сушити сою» на Elevatorist.com.

Насіння сої вважають сухим з вологістю не вище 12%. Більшість фахівців сходяться на думці, що сушити сою найкраще в зерносушарках вертикального шахтного типу або ж в горизонтальних конвеєрних.

Особливість процесу сушіння сої полягає в тому, що її насіння повільно віддають вологу (0,5-0,8% / год) і дуже легко пошкоджуються від механічного впливу. Крім того, оболонка бобу висихає швидше, ніж ядро ​​з сім’ядолями і зародком, зменшується в об’ємі, і її легко може розірвати під тиском ядра, яке ще не просохло. Шахтна конструкція сушарки дає можливість забезпечити рівномірний розподіл кінцевої вологи.

«У зерносушарках шахтного типу соя сушиться найкраще. На нашому підприємстві, щоб довести до мінімуму пошкодження першої партії бобів при закладці, коли соя потрапляє на метал або на асфальтовану площадку, ми її закладаємо з підвищеною вологістю — 13-13,5%. Саме для того, щоб боби не тріснули. А далі продовжуємо працювати з вологістю по нормативам — 12%», — розповів головний інженер компанії «Волинь-зерно-продукт» Олександр Попов.

Читати по темі: В другій серії ProCушка фахівці розповіли про методологію сушіння соняшника

На елеваторі СТОВ «Промінь» сою сушать в шахтній зерносушарці ДСП-50, досвід виробництва якої у KMZ Industries більше 30 років.

«Зерносушарка ДСП (двоступенева проточна) — найтехнологічніша з точки зору можливих сценаріїв роботи. Вона може працювати і як порційна, і як проточна з подачею зерна паралельно або послідовно в сушильні шахти в залежності від необхідного % зняття вологи за прохід. Крім того, сушарка призначена для сушіння з рециркуляцією зерна. Незважаючи на ряд конструктивних недоліків, вона дуже легко може бути модернізована навіть силами місцевих умільців-кулібіних. Все буде залежати від технолога елеватора, від зерносушильного майстра, як він собі організовує робочий процес», — говорить директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries Роман Штельмах.

Оператор зерносушарки СТОВ «Промінь» Володимир Бойко відзначає, що перша партія сої ніколи не буде кондиційною. Тому потрібно довести її до кондиції і так вивести сушилку на режим — щоб соя за один прохід виходила з необхідною вологістю до 10-12%.

«Щоб це досягти, потрібно сушити з реціркуляцією між шахтами: завантажити повну сушилку і здійснити круговий рух по шахтам з подачею теплого повітря в них», — каже пан Володимир.

Детальніше про технологію сушіння сої читайте у матеріалі «ProСушка: як сушити сою».