24 березня 2021, 12:30, Україна

На Кіровоградщині влада намагається врегулювати відносини між аграріями та пасічниками

Про це інформує директорка департаменту агропромислового розвитку Марія Чорна на сторінці ОДА у Facebook.

«Ми зараз входимо у новий сезон весняно-польових робіт. Відтак є ризики непорозумінь між фермерами і пасічниками, коли в період обробітку полів гинуть бджоли. Тільки тісна взаємодія, завчасне попередження про обприскування, здатні убезпечити пасіки від мору. Також має бути налагоджена співпраця з головами громад», — зазначила Марія Чорна.

Вона закликала аграріїв оперативно вносити дані про обробку полів на безкоштовний ресурс, а пасічників — ним користуватися.

Директорка департаменту агропромислового розвитку ОДА також нагадала, що порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Читати по темі: В Києві провели глобальну нараду щодо використання ЗЗР та трагедії в заповіднику Асканія-Нова

«Аби уникнути конфліктних ситуацій та зберегти життя бджолосім’ям, потрібно завчасно приготуватися до співпраці всім сторонам: як і пасічникам, так і бджолярам. У свою чергу керівництво області завжди готове надати підтримку та консультації з проблемних питань нашим сільгоспвиробникам у рамках роботи новоствореної Аграрної ради», – додала Марія Чорна.

Дієвим механізмом регулювання ситуації виступає Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 року за №№280/35902, 281/35903, 282/35904, 283/35905.

«З метою попередження та виключення випадків отруєння бджіл засобами захисту рослин (пестицидами або агрохімікатами) під час обробітку аграріями сільськогосподарських культур надаємо зразок заяви для створення у територіальних громадах постійно діючих комісій з питань бджільництва, попередження та фіксації фактів масового отруєння бджіл (див. п.5 розділу 4 Інструкції) та затвердження персонального складу відповідним розпорядженням з включенням представників територіальних органів (підрозділів) Держпродспоживслужби та Національної поліції України, а також старост та представників громадських пасічницьких об’єднань (зразок заяви додається)», — повідомляє прес-служба Департаменту АПК Кіровоградської області.