22 березня 2021, 14:00, Техніка

Названо перспективність використання інноваційних дронів-роботів в агросекторі

Про це пише factor-news.info.

«Сьогодні ми говоримо про дрони та робототехніку, як про нову інфраструктуру, про новий напрямок різноманітних технологій. Ми представники того бізнесу, якого не могло інсувати 5 років тому, адже технологій не було», — розповідає Валерій Яковенко, засновник компанії Drone.ua.

Яковенко наголосив, що питання технологій, це не тільки «залізо».

«Це софт, аналітика, людський ресурс і експертиза. Насправді, роботи — це величезний масив знань, які потрібно концентрувати. В Україні є така можливість і хотілося б її використовувати», — зазначив він.

Пан Валерій визначив перспективні напрямки для застосування роботизованої техніки.

Читати по темі: У Нідерландах дрони розміром з долоню полюють на шкідників

«У різних сферах зараз застосовується робототехніка. Одним із найдинамічніших секторів економіки є сільське господарство. Саме тут ми бачимо величезне використання IT-технологій. Робототехніка — одна з таких технологій, які масово впливають на урожайність. Безпосередньо дрони-роботи дозволяють вже зараз збільшити збір із 1 га на 2-4%, трансформуючи технологічний підхід до землеробства, цим самим змінюючи старі архаїчні системи збору врожаю», — наголошує фахівець.

За його словами, дрони витісняють старі схеми внесення засобів захисту. Вони міняють підхід до роботи із землею. Оцінюється комплексне використання паю чи поля. Оцінюється факт використання сільськогосподарських операцій. Тобто, вибір посівного матеріалу, правильний підбір добрив для внесення цих засобів захисту рослин. І в кінці, звісно, питання збирання врожаю.

«Усе це повинно супроводжуватися контролем, моніторингом, відслідковуванням результатів і правильною витратою ресурсів. Там, де варто, треба витрачати ресурс на повну, там де є пісок і нічого не виросте, можливо нічого навіть і не сіяти. Саме ці рішення дозволяють прийняти технології, які ми зараз представляємо та запроваджуємо в промисловість», — резюмував Валерій Яковенко.