19 березня 2021, 14:00, Добрива

Експерти проаналізували ситуацію зі стабільним зростанням цін на міндобрива

Про це розповів Сергій Рубан, голова Асоціації «Світ агрохімії і агротехнологій», у матеріалі «Коли зупиниться зростання цін на добрива?» на Latifundist.com.

«По окремим продуктам можна побачити періодичне зниження динаміки, але базовий тренд зростання цін утримується уже протягом 13 тижнів поспіль. Динаміка зростання була такою різкою і, на перший погляд, не мотивованою об’єктивними факторами, що дехто навіть почав пригадувати 2008 рік. Тоді протягом кількох місяців світові індекси злетіли в кілька раз. А потім так само швидко обвалилися», — розповів експерт.

За його словами, обсяг пропозиції на світовому ринку добрив в кінці 2020-початку 2021 років значно не змінився.

Читати по темі: Використання мікроелементних добрив та стимуляторів росту: поради фахівців UKRAVIT

«Мали місце технологічні складності на кількох підприємствах в різних регіонах, але вони не мали суттєвого впливу на ринок. Головним фактором який порушив баланс світового ринку був підвищений попит на добрива. Станом на 16 березня 21 року цей попит лишався високим, а черги на відвантаження сягали від кількох тижнів до кількох місяців. Це об’єктивна ситуація, яка матиме вплив як мінімум до кінця квітня», — розповів Сергій Рубан.

Основний фактор який спровокував зростання ціни й у 2008 р. і у 2021 р. — фінансові спекуляції.

«Зайва грошова маса яка опинилась на товарному ринку почала послідовно перетікати між різними його складовими. Дії по стримуванню COVID-19 уповільнили світову економіку. Водночас заходи з підтримки населення і бізнесу призвели до утворення багатомільярдної не забезпеченої фінансової бульбашки. Тільки за заявами Джозефа Байдена на підтримку економіки та боротьбу з  COVID-19 буде виділено майже $2 трильйони», — пояснив голова Асоціації «Світ агрохімії і агротехнологій».

Читати по темі: Раціональне застосування добрив. Як не витрачати зайвого

При цьому, за його словами, частина товарних позицій в які було інвестовано спекулятивні кошти має цілком реальну базу росту. Зокрема аграрна продукція спираються на зменшення товарних запасів на фоні зростання попиту на основних ринках.

«Будь-який дисбаланс постачання аграрної продукції  може призвести до чергового зростання ціни. І фінансові спекулянти виступили тут швидше каталізатором, ніж причиною процесу», — підсумував Сергій Рубан.