17 березня 2021, 15:30, Світ

Експерти розповіли про стан озимих в ЄС: прогноз урожайності культур

Підготував SuperAgronom.com, за матеріалами АПК Інформ.

Зокрема, у Франції в ключових регіонах-виробниках озимих культур кількість опадів, що випали, на 30-50% перевищили норму. При цьому в першій половині лютого спостерігалися морози, які змінилися підвищенням температур повітря і відсутністю опадів. Прогнозується, що зміна погодних умов не зробить негативного впливу на озимі.

У Німеччині в лютому також відзначалися сильні морози, однак сніговий покрив зміг захистити посіви від негативного впливу, а подальше підвищення температури повітря призвело до танення снігів і підвищенню рівня ґрунтової вологи. За оцінками експертів, озимі культури знаходяться в задовільному стані.

Читати по темі: Фахівці НААН проаналізували агрометеорологічні умови першої декади березня

Аналогічний стан посівів озимих аналітики фіксують і в інших ключових країнах-виробниках зернових та олійних в ЄС.

В цілому, врожайність м’якої пшениці в ЄС в цьому році прогнозується на рівні 5,89 т/га, що на 3,3% вище, ніж в минулому сезоні (5,7 т/га), при цьому підвищення даного показника очікується у Франції до 7,15 (6,82) т/га, Румунії — до 4,81 (2,99) т/га, Німеччині — до 7,88 (7,86) т/га.

Урожайність озимого ячменю прогнозується на рівні 5,88 т/га проти 5,38 т/га в 2020 р, ріпаку — 3,26 т/га в порівнянні з 3,12 т/га роком раніше.