15 березня 2021, 14:00, Україна

Автоматизація логістичних бізнес-процесів: Zernovoz.ua розширив функціонал сервісу

Про те, як цього всього можна уникнути, Latifundist.com поговорив з Олександром Мащенко, засновником Zernovoz.ua, сервісу, в якому консолідований найбільший автопарк на українському агроринку (9 тис. автомобілів). І який з недавніх пір взяв новий курс — на автоматизацію управління логістикою в сегменті агро. Про це йдеться у матеріалі «Олександр Мащенко: Zernovoz.ua — вже не майданчик пошуку транспорту, а робочий стіл логіста».

Сервіс Zernovoz.ua на ринку вже три роки і головним досягненням 2020 року став запуск нового функціоналу.

«Спочатку сервіс Zernovoz.ua був сфокусований на пошук транспорту. Три роки тому це була актуальна задача. На ринку логістичного сервісу відчувався дефіцит пропозиції — «достукатися» до перевізників було непросто. Тому ми в основному фокусувалися на тому, щоб збільшити кількість перевізників в системі, адаптувати їх до роботи в форматі нашого сервісу, а клієнтів — навчити з сервісом працювати», — розповідає пан Мащенко.

Читати по темі: AgroOnline впроваджує технології спрощеного контролю за крадіжками зерна

Так, вже тоді перед компанією стояла задача автоматизації логістичних бізнес-процесів. Попри це, впровадження надскладного завдання — справа не одного року.

«Зараз і ми, і ринок для цього дозріли. Тому в 2020 році ми витратили всі сили на розширення сервісу — щоб з його допомогою можна було не тільки знаходити транспорт, але ще і управляти логістикою», — говорить засновник Zernovoz.ua.

У чому суть розширення функціоналу сервісу

«Раніше профіль сервісу Zernovoz.ua можна було описати двома словами: «Хто повезе?» Сьогодні сервіс охоплює цілий блок суміжних питань. Не тільки хто повезе, але і скільки завантажено, скільки вивантажено, де вантаж знаходиться, як проходить перевезення, який кілометраж холостих пробігів і т. п. Тобто фактично здійснюється повноцінний управлінський облік логістики. Це дозволяє контролювати найрізноманітніші параметри: логістичні операції, час їх виконання, витрати, простої», — наголосив Олександр Мащенко.

За його словами, з допомогою сервісу клієнт може доручити перевезення агровантажу своїм партнерам, спостерігати за виконанням замовлення, отримувати від них відповіді на свої заявки. У разі необхідності, якщо транспорту не вистачає, можна скористатися функцією його пошуку.

Інноваційні онлайн-інструменти для агронома
Читати

При цьому весь функціонал сервісу спочатку сформований таким чином, щоб він однаково добре працював в будь-якій організаційній структурі, дозволяв вибудовувати ланцюжки заявок на транспортування в будь-яких бізнес-моделях.

Наприклад, трейдер на майданчику Zernovoz.ua може замовити своєму партнеру-логісту транспортування зерна. Логіст, в свою чергу, може направити цю заявку експедитору, з яким працює. Керівник автопідприємства або експедитор можуть видати наряд на роботу як власним водіям, так і «приватникам», з якими у них підписані контракти.

«Тобто на майданчику сервісу представлені всі можливі варіанти взаємодії замовника і виконавця. Причому реалізовано це в досить лаконічному інтерфейсі, що я відношу до плюсів Zernovoz.ua», — резюмував пан Олександр.