27 травня 2017, 12:00, Насіння

Вибуховий хруст та космічна зовнішність — в США роблять ставку на новий сорт яблук

Новий сорт Cosmic Crisp почали створювати ще в 1997 році і спершу він був відомий під робочою назвою WA 38A, повідомляє fruitgrowersnews.com.

Сорт виведено від схрещування батьківської пари Enterprise x Honeycrisp. За смаковими якостями, як говорять експерти, він значно перевершує такі популярні в США сорти, як Evercrisp, Envy, Jazz, MN55, Fuji, Gala, та навіть випереджає свого «батька» — Honeycrisp.

«Драматично темні, з насиченим смаком, вибухово хрусткі та соковиті. Це найбільш перспективне та важливе яблуко майбутнього», — такий відгук дали про новий сорт в газеті The New York Times.

Серед головних переваг сорту селекціонери називають високу щільність м'якуша, тривале зберігання та рівномірне забарвлення. Окрім того, яблука мають привабливий зовнішній вигляд — на темно-червоному тлі розкидані яскраво-жовті цятки, що вкривають 50-80% поверхні плоду. Розмір яблук — від середнього до великого.

За правильних умов урожай може зберігатись не менше року. Такий тривалий час зберігання може зробити даний сорт «яблуком №1» для органічного виробництва, говорять експерти, тому ставка на даний сорт однозначно окупиться в майбутньому.

В штаті Вашингтон, який виробляє 70% яблук в США, вже висадили 700 тис. саджанців цього сорту, урожай з яких надійде в супермаркети у 2019 році. За пронозами, в 2018 році буде висаджено ще 5,5 млн дерев, а в 2019 — ще стільки ж.

Даний сорт отримав статус «клубного», тобто протягом 10 років буде поширюватись лише серед виробників штату Вашингтон, які є членами асоціації виробників фруктів при Університеті штату Вашингтон. Потім цей період може бути подовжено ще на 10 років. проте обмежені партії можуть надійти і на міжнародний ринок.