12 березня 2021, 11:00, Україна

Фахівець розповів, чи можуть аграрії придбати зрошувальні системи: ціна обладнання

«Часто у фермерів виникають проблеми з фінансуванням, коли вони можуть купити одну машину, а фактична потреба господарства 3-4. І якраз у таких ситуаціях підприємець може отримати допомогу від комерційних банків та фінансових установ. Саме тому ми підсилюємо інтеграцію з нашими фінансовими партнерами», — говорить пан Жемелінський.

За його словами, банки також по-своєму зацікавлені в тому, щоб у господарствах у зонах ризикованого землеробства були поливні системи, бо це є своєрідною гарантією зменшення ризику неврожаю, а отже, фермер матиме можливість повернути позику.

На яку суму має розраховувати агровиробник, який планує обладнати зрошення в себе на полях

«Мінімальна оцінка становить приблизно від €800/га і вище. Якщо в господарстві «у спадок» залишилася хоча б якась інфраструктура для зрошення, то ціна питання, у середньому, близько €1000/га. Якщо інфраструктури для подачі води немає або вона далеко, або вона ще часів СРСР і перебуває в непридатному стані, то сума може сягнути €2000-3000/га», — підкреслив Ілля Жемелінський.

Він наголосив, що усе залежить від типу обладнання та комплектації. Наприклад, найдорожчими є фронтальні та іподромні машини, кругова машина з віддаленим доступом коштуватиме дещо дешевше, самою бюджетною буде кругова в базовій комплектації.

«Але варто насамперед оцінювати термін окупності інвестицій у зрошення. За нашими розрахунками, середня окупність машини для зрошення, залежно від регіону, культури, складає лише 2-2,5 сезони. Навіть із точки зору інвестиційної привабливості термін до 3 років є дуже хорошим показником», — резюмував фахівець.

Читати по темі: Проблеми зрошення та осушення земель в Україні перейдуть до обов’язків Мінагрополітики