11 березня 2021, 14:00, Технології

Технології точного землеробства — найкращий помічник у боротьбі зі змінами клімату, — аграрій

Про це йдеться у матеріалі «Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ» на Kurkul.com.

До старту курсу «Чітке ТЗ» освітньої платформи Культиварій, Kurkul.com поспілкувався з одним із спікерів проєкту — керівником господарства «Флора А.А.» Андрієм Капріцею. З нового курсу аграрії можуть дізнатися, як прокачати та вивести господарство на новий рівень завдяки точному землеробству.

Як сучасні технології допомагають у боротьбі з наслідками змін клімату

«Ні для кого не буде новиною, що наш клімат змінюється, і на жаль, не на краще для аграріїв. Кліматичні зони зміщуються, з’являються нові зони ризикованого землеробства. І саме нові технології та підходи до господарювання допоможуть нам у боротьбі з цими змінами. Завдяки точному землеробству ви можете впровадити strip-till чи no-till і зберегти вологу, можете керувати нормою висіву, зменшувати її просто на ходу, правильно будувати карти на посів та внесення добрив тощо. Тому, відповідь на запитання дуже проста насправді — технології точного землеробства можуть стати одним з ваших найкращих помічників у боротьбі зі змінами клімату», — розповів пан Андрій.

Культиварій запрошує високоефективних аграріїв на навчальний курс «Чітке Точне Землеробство»
Читати

За його словами, якщо аграрій планує почати перебудовувати своє господарство відповідно до новітніх технологій, правильним кроком буде розпочати з автопілота, що дозволить максимально зекономити ресурси та продуктивно використовувати площу поля. Далі варто впровадити точний сигнал РТК, що забезпечить чіткі канали агрооперацій, усунувши проблеми з клинами та пересівами. Після йде диференційований посів, внесення добрив, тощо.

Як швидко можна очікувати на повернення інвестицій у точне землеробство, які технології окупаються найшвидше

«З тим, що інвестиції вкладені в точне землеробство неодмінно повернуться, думаю ніхто сперечатися не буде. А от період окупності залежить від земельного банку. Але якщо ми говоримо про автопілоти, тут інвестиції ви повернете вже у перший рік використання, навіть на площі у 400 га. А от диференційований посів, який потребує налаштування усіх ланок, доведеться «відпрацьовувати» значно довше на невеликій площі — це може бути і 3, і 4 роки. Якщо ж зембанк великий, то й диференційований посів можна окупити за рік», — підкреслив керівник господарства «Флора А.А.».

Загалом же він рекомендує всім рухатися в сторону точного землеробства поступово та системно. За один рік «повний фарш» точних технологій в господарстві запустити досить складно. Йдеться навіть не про фінанси, яких у декого, можливо, і вистачить на будь-що й одразу. Справа в знаннях, в часі, необхідному для того, щоб вивчити усі ці технології та навчитися їх правильно застосовувати.