12 березня 2021, 12:30, Україна

КВС-УКРАЇНА проводить масштабний проєкт Житня країна з Євгеном Клопотенко

Ведучий проєкту — кулінарний експерт Євген Клопотенко, разом із відомими українськими аграріями та кулінарами вчать глядачів готувати смачні, корисні та легкі страви з житнього борошна, а також обговорюють актуальні питання для аграріїв.

Проєкт «Житня країна» складається з 10 відеосерій. У кожному випуску фахівці наочно демонструють тонкощі приготування страв з житнього борошна та діляться власними кулінарними секретами.

Гостем першої серії «Корисний житній хліб на заквасці «Метей» був Денис Суховій — бренд-шеф пекарні Chef Bakery, власник та викладач Школи Пекарів Дениса Суховія, засновник Гільдії пекарів України.

У другій серії Дмитро Грушецький — голова фермерського господарства сімейного типу ПП «Дніпро», засновник компанії «Студія аграрних систем» розповів, що оцифровка — це майбутнє в сфері сільського господарства.

«В Англії я вивчив принцип оптимізації виробництва і зрозумів, що можу застосувати ці навички, впровадити їх у агровиробництво. Так я допоміг і батькові, наприклад, інтегрував програмне забезпечення для супутникового моніторингу полів. Це дозволяє кожен день бачити, що відбувається в тій чи іншій частині поля», — розповів пан Дмитро.

У третій серії глядачів знайомлять з рецептом українського борщу у горщику з житнього хліба. Гостем програми став Олександр Васильченко — голова Ради Об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості «Укрхлібпром», заслужений працівник хлібопекарської промисловості.

Четверту серію «Млинці з житнього борошна з буряком і сиром» відвідала Олена Білявець — співвласниця ремісничої пекарні та фірмових кафе «Мамин хліб», керівниця відділу маркетингу та амбасадорка ТМ «Мамин хліб».

Олег Звягінцев — співзасновник дистриб’юторської компанії «Агросем», власник фермерського господарства, став запрошеним гостем п’ятої серії «Житній хліб та верещака — корисне поєднання смаків». За його словами, українці втрачають культуру споживання жита.

«В 2003-2004 роках українські аграрії засіювали житом близько 800 тис. га, а на сьогоднішній день ми засіюємо всього 100-150 тис. га», — розповів пан Олег.

Шосту серію «Українські вареники із житнього борошна з кропивою та сиром» відвідала Тамара Скорук — керманичка фермерського господарства «Скорук А.В.», яке обробляє 15 тис. га землі, власниця кількох млинів, пекарні та макаронної фабрики.

«Найбільше ми вирощуємо пшениці, 90% якої йде на переробку до власного млина. З борошна печемо хліб, виготовляємо макарони. Жито не вирощуємо, тому що під нього не підходить наш млин», — розповідає пані Тамара.

Євген Станько — директор департаменту зернових культур ТОВ «КВС-УКРАЇНА», став гостем сьомої серії «Смачне житньо-вівсяне печиво для дітей». Він розповів, що для створення якісного гібриду жита потрібно близько 8 років і 250 млн євро.

«Створюються гібриди за рахунок ефекту гетерозису, коли при переопиленні отримуємо гібрид F1 (перше покоління). Генетики, селекціонери працюють близько 8 років, щоб знайти найкращу «дитину», яка б дала найкращу врожайність. Витрачається на це €250 млн», — говорить пан Євген.

Гість восьмої серії «Корисний житній пиріг з грушами» — Світлана Москаленко — комерційна екс-директорка компанії з виробництва натурального хліба та снеків «Riga Хліб».

Дев’яту серію «Сирний тарт з базиліком та томатами чері» відвідала Ольга Трофімцева — українська політикиня, бізнесвумен, у 2019 р. т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України, двічі входила до списку ТОП-100 найвпливовіших жінок України.

Завершальним гостем у десятій серії «Поживна страва — м’ясний пиріг із житнього борошна» став Олександр Тараненко — президент Всеукраїнської асоціації пекарів, заступник гендиректора ТОВ «Хлібні інвестиції».

Ознайомитись з детальною інформацією, відео рецептів та фактами про корисність жита можна на офіційному сайті проєкту «Житня країна».