10 березня 2021, 14:00, Світ

Американські науковці намагаються вивести на ринок стійку до попелиці сою

Про актуальність поліпшення стійкості сої до шкодочинності попелиці пише mndaily.com.

Попелиця висмоктує поживні речовини з сої і виділяє липку коричневу плівку на листя. Це ускладнює отримання рослиною енергії від сонця за допомогою фотосинтезу, а також обмежує її здатність рости та отримувати більший урожай.

Для прикладу, в минулому році аграрій, що займається органічним виробництвом в штаті Міннесота, втратив близько 90% урожаю сої через неконтрольоване поширення попелиці. Саме тому дослідники Університету Міннесоти поставили задачу якнайшвидше розробити та виставити на ринок стійку до попелиці сою, яка не тільки скоротить використання інсектицидів у штаті, але й допоможе фермерам, які не можуть боротися з шкідниками, використовуючи традиційні інсектициди.

«Коли попелиця вперше почала з’являтися тут, вона могла знижувати урожайність щонайменше на 50%. І тому будь-який спосіб вирощування стійких до попелиць сортів був би надзвичайною благодаттю для виробників органічних продуктів», — сказав Фернгольц.

Вчені з Данії винайшли спосіб захистити с/г культури від попелиці за допомогою грибів
Читати

Науковий співробітник університету та головний дослідник проєкту доктор Боб Кох, разом зі своєю командою розробили чітку стратегію, як розводити рослини з природною стійкістю до попелиць. Але нагальною проблемою стало те, як включити ці стійкі до попелиці сорти у виробництво і перевірити їх стійкість до інших шкідників, крім попелиці.

«Дослідження в Міннесоті та інших штатах показують, що ці сорти можуть бути дуже ефективними для захисту сої — підвищуючи її урожай, не даючи зростати популяціям попелиць. Але проблема полягає в тому, що вони не надто доступні», — сказав Кох.

Іншим елементом їхніх досліджень є використання технологій дистанційного зондування, щоб допомогти фермерам зрозуміти, де в їх полях є зараження. Використовуючи супутникові дані, дослідники змогли виявити вогнища попелиці на полі та правильно розподілити (зонувати) території для обробки інсектицидними засобами.