26 травня 2017, 15:35, ЗЗР

Посівам гороху шкодять довгоносики — подекуди уражено до 35% рослин

Про фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 26 травня 2017 року повідомила Держпродспоживслужба.

Так, площі зернових колосових культур скрізь заселені клопом шкідливою черепашкою за чисельності 0,3-1, макс. в крайових смугах 2 екз. на кв.м. Ним пошкоджено 1-5% рослин. У Степу відбувається відродження личинок клопа черепашки. В посівах озимих зернових культур продовжують свій розвиток хлібні п’явиці, злакові попелиці, трипси, злакові  мухи (переважає шведська), хлібні блішки, п’явиці.

 Скрізь посіви кукурудзи заселяють злакові блішки, шведські мухи та злакові попелиці, які пошкодили 2-9% рослин.

У посівах цукрових буряків розвиваються довгоносики (звичайний та сірий, чорний). Крайові смуги посівів заселяє та пошкоджує листкова бурякова попелиця (2,5-20%). Також шкодять бурякові блішки, крихітка, мінуючі мухи, щитоноски. Коренеїдом уражено 1-4% рослин.

У посівах озимого ріпаку харчуються личинки капустяної стручкової галиці, насіннєвого прихованохоботника, капустяна попелиця. Личинками ріпакового квіткоїда пошкоджено 1-20% рослин. На ярому ріпаку шкодять блішки, попелиці, клопи. 2-11, макс. 30% озимого ріпаку  уражені хворобами  пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом.

На 1-15% рослин соняшнику шкодять сірий буряковий довгоносик, південний сірий, чорний довгоносики та попелиці. У Миколаївській області відмічені ознаки ураження переноспорозом та борошнистою росою.

На сої  шкодять бульбочкові довгоносики, осередково південний сірий довгоносик, які пошкодили 3-6% (Київська обл.) рослин. У Полтавській області тривав розвиток сім’ядольного бактеріозу. В Рівненській, Тернопільській областях фузаріозом охоплено 1-4% рослин, у Київській та Чернівецькій кореневими гнилями уражено 2-11% рослин.

У посівах гороху триває  розвиток бульбочкових довгоносиків, піщаного мідляка, попелиць, ними  пошкоджено від 5 до 20, макс. 35% рослин культури. У Степу виявлено шкідливість південного сірого довгоносика, горохового трипса та зерноїда. У південних та центральних областях аскохітозом та іржею уражено 1-7% рослин, кореневими гнилями 1-3, осередково у Київській області  29%.