8 березня 2021, 11:30, Україна

Прогноз гарного врожаю від Мінекономіки може провалитись, — урок сезону 2020 р.

Про це пише Голос України.

За словами Тараса Висоцького, урожай зернових культур досягне показника 2019 року і становитиме близько 75 млн тонн. Підґрунтям для такого оптимістичного прогнозу називають «теперішній стан озимих культур, кількість опадів, які випали за зиму, і наявність вологи».

Виробництво олійних культур оцінюється на рівні 19,1 млн тонн. А загальна площа під зерновими та олійними сільгоспкультурами цього року становитиме 24,2 млн га — на 300 тис. га більше, ніж у 2020-му.

Читати по темі: Фахівець поділився досвідом коригування агротехнологій, — уроки посушливого сезону-2020

«Ймовірно, такі оптимістичні прогнози з боку влади мають стримати стрімке подорожчання борошна (яке в роздріб уже коштує 15 грн за кілограм) та хліба, що продовжує зростати у ціні. Адже весняна сівба лише на старті, до жнив ще багато часу. У цьому контексті варто пригадати минулий рік, коли й озимі зернові здебільшого непогано перезимували, і врожай кукурудзи очікувався рекордним, але погодні негаразди, зокрема посуха та спека, внесли свої корективи», — йдеться у матеріалі.

Так, враховуючи минулорічний аграрний колапс, при подібних позитивних весняних прогнозах, багато аграріїв сьогодні налаштовані песимістично і готуються до найгіршого розвитку подій.