7 березня 2021, 13:00, Україна

У Держпродспоживслужбі наголосили на можливому збільшенні шкодочинності гризунів на полях

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Повсюди агрокліматичні умови (різкі коливання температур, ущільнення снігового покриву, талі води, утворення «блюдець» в понижених місцях рельєфу, подекуди льодяної кірки) негативно вплинули на життєздатність мишоподібних гризунів.

За результатами проведеного моніторингу затоплення нір гризунів становить 10-30% в понижених місцях рельєфу (Закарпатська, Київська, Миколаївська, Полтавська, Чернігівська, інші обл.). Однак при цьому, на 10-60% посівів озимих зернових та ріпаку зберігається 1-3 макс. 4 (Запорізька, Херсонська обл.) жилих колоній на 1 га, в кожній з яких 2-7 жилих нір.

Читати по темі: Гігант біотехнологій Bayer спільно з Microsoft розробив цифрову систему боротьби з гризунами

На багаторічних травах, садах, неугіддях 1-4, осередково до 6 (Дніпропетровська, Донецька,  Херсонська обл.) жилих колоній на 1 га. У Одеській області відмічається пробудження ховрахів. Чисельність складає 0,5 нір на 1 га.

Надалі розвиток мишоподібних гризунів залежатиме від погодно кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців. За середньодобової температури +5ºС відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Посіви зі щільністю понад 3-5 колоній на 1 га потребують захисту дозволеними до використання родентицидами.