4 березня 2021, 18:00, ЗЗР

Названо дієвий метод боротьби з надшкідливішим метеликом — совкою трав’яною

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами ISCAtech.com.

Науковці з федерального університету Гранде-Дурадос у Бразилії виявили, якщо змішати суміш атрактантів Noctovi з невеликою кількістю звичайних інсектицидів, що використовуються для контролю популяцій метеликів, можна отримати дієвий засіб для захисту посівів кукурудзи від трав’яної совки.

Проводився експеримент на восьми полігонах в Мато-Гросу-ду-Сул, в сільськогосподарському регіоні Серрадо (Бразилія). Результати показали відмінний результат на 100% площ.

Читати по темі: У кукурудзяної совки виявили ознаки резистентності до пестицидів

Контроль над трав’яною совкою був досягнутий за допомогою техніки, яка називається «приверни увагу і вбий». Noctovi містить суміш сполук, що виділяються в природі рослинами, які є надзвичайно привабливими для трав’яної совки та інших метеликів, орієнтуючись на близькоспоріднених метеликів сімейства Noctuid. Залучаючи та спонукаючи дорослих шкідників молі харчуватися препаратом, кількість інсектициду, необхідного для боротьби, зменшується більш ніж на 90%.

Композиція Noctovi не приваблює бджіл, які залишаються неушкодженими.

«Контроль популяцій дорослих трав’яних совок був би більш ефективним, якби техніка залучення та вбивства була включена в програми інтегрованої боротьби зі шкідниками (IPM)», — йдеться у дослідженні.