6 березня 2021, 13:00, Світ

Науковці із Австралії зможуть контролювати рівень цукру в рослинах: генна інженерія

Про це повідомляє freshfruitportal.com.

Науковці з Університету Ньюкасла опублікували в Національній академії наук (PNAS) результати семирічного дослідження щодо контролю над рівнем цукрів в рослинах. Професор Руан, один із керівників наукової праці зазначив, що в ході їх діяльності були визначені фактори, які визначали, скільки цукру транспортується до вакуолі.

«Це відкриття забезпечує нові інструменти та напрямки для поліпшення росту рослин, захисту та рівня цукру за допомогою генних технологій», — сказав професор Руан.

За його словами, це відкриває двері для збільшення або зменшення кількості цукрів у рослинах, допомагаючи фермерам підвищити якість та урожайність свіжих продуктів, таких як фрукти та цукрова тростина, або виробити фрукти з низьким вмістом цукру та високою солодкістю для пацієнтів із діабетом.

На клітинному рівні рослин цукри доставляються в цитоплазму — густий розчин, який заповнює кожну клітину. Потім цукор, що залишився, вивантажується у вакуолі клітини.

Читати по темі: Науковцям вдалось дослідити молекулярні механізми імунної системи рослин

Допитливість професора Руана змусила зрозуміти, як саме цукор проходить шлях від цитоплазми до вакуолі. Розуміння цього посилання може допомогти вченим відповісти на давні запитання, наприклад, чому фрукти такі солодкі, а листя — ні.

Вивчаючи яблука та помідори, професор Руан зазначив, що команда виявила, що два різні типи транспортерів цукру працюють разом, щоб транспортувати величезну кількість цукру у вакуолі.

«Ми виявили, що глюкоза, що експортується до цитоплазми транспортером під назвою ERDL6, активує експресію основного гена припливу цукру. Це значно підвищує рівень цукру в рослинних клітинах», — сказав професор Руан.

Їх висновки являють собою значний прогрес у розумінні молекулярного контролю транспорту та передачі сигналів цукру в рослинних клітинах.