4 березня 2021, 09:30, Україна

Названо головні проблеми та шляхи розвитку аграрної сфери Сумської області, — форум

Про це повідомляє прес-служба Сумської ОДА.

Так, на зустрічі зібрались голова Сумської ОДА Василь Хома, представники агробізнесу, влади, науки, фінансових установ, постачальників міндобрив, насіння та паливно-мастильних матеріалів. Форум пройшов під гаслом «Перспективи розвитку аграрного сектору Сумської області у 2021 році».

Форум був спрямований на те, щоб стати справжнім комунікативним майданчиком для агробізнесменів, де вони можуть дізнатися про нові можливості, перспективи розвитку та вирішити проблемні питання.

У своєму виступі Василь Хома зауважив, що додаткові можливості для сучасного виробника надає державна підтримка.

«Головне, що такі механізми вже ефективно працюють на Сумщині. У минулому році аграрії області отримали близько 126 млн грн державної підтримки. Серед регіонів Сумська область за сумою отриманої компенсації посідає 9 місце, за кількістю підприємств-одержувачів компенсації — 12 місце», — констатував очільник облдержадміністрації.

Читати по темі: Сумщина зайняла місце в ТОП-5 регіонів України за темпом виробництва валової с/г продукції

Не оминули учасники форуму і питання земельної реформи. Василь Хома зазначив, що процес земельної реформи складний та тривалий. Продовжуються дискусії, є різні точки зору.

«Але важливо знайти компроміс. Важливо почути одне одного, зрозуміти загальне бачення. Потім сформувати єдину позицію і рухатися далі. Адже лише спільний рух зможе призвести до результату, — акцентував голова облдержадміністрації. — Необхідно надати людям можливість розпоряджатися землею, розвивати фермерство та агровиробництво».

Також Василь Хома виділив головні аспекти реформи:

  • надати новий економічний імпульс розвитку аграрного сектору;
  • надати аграріям можливість ефективніше працювати, створювати нові фермерські господарства та розвиватися.

Особливе занепокоєння в очільника облдержадміністрації викликають тенденції щодо зниження родючості ґрунтів в області. Це пов’язано з тим, що не всі аграрії дотримуються сівозмін. Спостерігається також і порушення балансу хімічних і органічних добрив.

«Ми будемо робити все можливе, щоб сільгоспвиробники відповідальніше ставилися до землі», — наголосив Василь Хома.

На зауваження деяких аграріїв щодо підвищення громадами орендної плати за землю Василь Хома повідомив, що найближчим часом буде зустрічатися з усіма керівниками територіальних громад і обов’язково обговорить це питання.

Очільник облдержадміністрації також запросив аграріїв долучитися до робочої групи з доопрацювання Стратегії розвитку Сумської області.

Читати по темі: В АПК Сумщини залучено понад 100 млн грн інвестицій