2 березня 2021, 11:00, Добрива

Підживлення азотом по мерзлоталому ґрунту — необхідність для слаборозвинених посівів, — НААН

Догляд за рослинами у посівах озимих зернових культур базуватиметься на їх фізіологічному стані під час відновлення весняної вегетації (середньо-багаторічна дата — 4 квітня), розвитку рослин, перебігу погодних умов, ресурсного забезпечення суб’єктів господарювання.

Якщо в лютому бувають ранні відлиги і поля звільняються від снігу, можливе проведення підживлення по мерзлоталому грунту, але треба пам’ятати, що ранні підживлення можуть призвести до втрати морозостійкості рослин, якщо за тривалим потеплінням (з температурою вище 4 ℃ тепла) наступають сильні морози (нижче 12-14 ℃). Випадків загибелі посівів від повторних весняних морозів буває багато, але в першу чергу гинуть посіви, що підживлені у лютому.

Найбільш ефективне раннє підживлення азотними добривами посівів зі слаборозвиненими рослинами, оскільки азот стимулює додаткове кущіння. Масові підживлення необхідно провести значно пізніше, після підсихання поверхні грунту на посівах з добре розвинутими та розкущеними рослинами, які суттєво не страждають від часткового травмування.

Читати по темі: Фахівець розповів про економічну доцільність внесення азотних добрив по мерзло-талому ґрунту

Фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур переважно добрий, проте, на листових пластинках нижнього ярусу ячменю озимого спостерігається розвиток септоріозу та гельмінтоспоріозу. Поширеність мишовидних гризунів в умовах цього року незначна і не перевищує ЕПШ.