1 березня 2021, 15:30, Добрива

Каліфорнійський черв’як здатний за півроку створити органічний біогумус з листя, — досвід

Про це пише Suspilne.Media.

Завдяки черв’якам за півроку на поверхні ґрунту утворюється біогумус. Так, 32-річний Андрій Луговий для черв’яків забирає листя у сусідів. Зауважив, що не розуміє людей, які його спалюють:

«Наша сім’я забрала листя із території школи, лікарні та у найближчих сусідів. Люди роблять помилку, коли випалюють землю, палять стерню або солому на городі, знищують сприятливі для ґрунту бактерії. Так вони ще й отруюють нам атмосферу і ми цим дихаємо», — говорить фермер.

У зібране для переробки листя чоловік запускає каліфорнійських черв’яків. Вони в свою чергу листя переробляють, утворюючи біогумус.

Читати по темі: Проблеми весняного живлення озимих та вплив гумінових препаратів

«Вони просто так називаються, але це звичайний на вигляд черв’як. Від дощових він відрізняється лише тим, що довше живе — не 4, а 16 років. Збігло півроку із того часу, як ми привезли листя, і черв’яки вже встигли його переробити. Тепер це — біогумус повністю готовий для застосування. Тепер його треба покласти під кущ, чи дерево. Смородина, яку ми удобрювали гумусом, виросла крупніша за розміром, ніж звичайна», — розповідає Луговий.

За словами дружини Світлани, редиска, буряк, морква, картопля та цибуля також добре ростуть на збагаченому гумусом ґрунті.

«Завдяки удобренню збільшилася урожайність рослин. Смакові якості теж змінилися — ягоди стали солодші і фрукти стали раніше дозрівати. Також вони менше псуються — це теж плюс великий», — стверджує дружина фермера.