28 лютого 2021, 13:00, Світ

На полях США поширюється стійкий до гербіцидів супер-бур’ян

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами AgriCulture.com.

«Глюфосинат є одним з небагатьох дозволених пестицидів, які ефективні в боротьбі з цим бур’яном, що росте серед посівів сої та інших культур», — заявив в прес-релізі арканзаський фахівець з смітних рослин Том Барбер.

Про резистентність амаранту Палмера вперше повідомили минулого літа в двох проблемних районах — окрузі Міссісіпі та Кріттенден, де три різні пестициди не змогли перемогти бур’ян.

«Ці два поля виглядали, м’яко кажучи, дуже підозрілими», — написали Барбер і інші дослідники в своєму блозі.

Дослідивши бур’ян вчені виявили, що біотип з округу Кріттенден був в 3,5 рази менше чутливий до глюфосинату, а зразки з округу Міссісіпі виявилися принаймні в 15 разів більш стійкими, ніж звичайна рослина.

Читати по темі: ЕРА пропонує зареєструвати новий гербіцид для боротьби із гліфосат-стійкими бур’янами

«Без глюфосинату варіанти захисту від стійких бур’янів обмежені, особливо після появи сходів. Необхідно видалити всі пагони амаранту Палмера», — сказав Барбер, рекомендуючи використовувати два залишкові гербіциди разом з паракват. Дикамба і система Enlist також є варіантами.

Томмі Баттс, який займається вивченням бур’янів, зазначив, що виробники можуть знизити стійкість популяцій бур’янів до гербіцидів, уникаючи надмірної залежності від єдиного методу боротьби.

«Зараз, більш ніж коли-небудь, слід диверсифікувати стратегії боротьби з бур’янами і запровадити інтегрований підхід до боротьби з ними, включаючи культурні, механічні та профілактичні тактики», — сказав він.

Нагадаємо, метод електричного знищення бур’янів невдовзі буде доступним кожному аграрію, — прогноз.