25 травня 2017, 15:38, Посівна

На Полтавщині пересіватимуть кукурудзу, сою й цукровий буряк

Агрономи говорять, що погода так не знущалась над нами вже років 20, пише vpoltave.info.

Цьогорічну весну на Полтавщині можна назвати дійсно аномальною. Два потужних удари перенесли рослини, які тільки-но починали розпускатися та сходити. Спочатку квітневий сніг наприкінці місяця, а 10 травня, коли вже на це ніхто не сподівався, ударили заморозки. На Полтавщині їх спостерігали подекуди до -6°С.

Як розповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Олег Палій, востаннє стикалися в регіоні з подібним навесні 1998 року. Також схожа весна мала місце в історії 1979-го, коли фіксували значне зниження урожайності.

«Для рослин - це стресова ситуація і їхній розвиток, звісно, пригнічений. Великої біди, будемо сподіватись, це не наробило, але вже можна сказати, що у нас в області  до пересіву є 4,5 тис. га, на яких загинули рослини. Це кукурудзи майже 2 тис. га, 1 тис. га сої, є й цукровий буряк», — говорить заступник головного аграрія Полтавщини.

Водночас Олег Палій стверджує, що нині погодний температурний режим начебто нормалізувався, що спонукає до оптимістичних прогнозів.

«Я думаю, однозначно — будемо з хлібом, бо озимі перезимували задовільно — практично загибелі не було. Тому розвиток їх покращився — є всі перспективи отримання урожаю, якого буде вдосталь і для області, і, можливо, на експорт», — стверджує фахівець.