23 лютого 2021, 17:00, Добрива

Американські вчені виявили гігантські надлишки азоту на полях: загроза довкіллю

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами ScienceDaily.com.

Азот із добрив та гною необхідний для росту сільськогосподарських культур, але при високому рівні він може спричинити безліч проблем, включаючи створення так званих «мертвих зон», де годі чекати гарного урожаю, забруднення прісної води, погану якість повітря, втрату біорізноманіття та викиди парникових газів.

Саме тому американські вчені провели глобальний аналіз сільськогосподарських угідь на виявлення азоту.

Читати по темі: Віталій Брашован: Азотне підживлення озимих, тенденції щодо ФАО кукурудзи та чи буде дефіцит насіннєвого матеріалу у 2021 році

По-перше, дослідження показує, що споживання азоту настільки велике у багатьох районах, що фермери, швидше за все, можуть зменшити споживання азоту, не шкодячи врожайності сільськогосподарських культур.

«Це є вирішальним висновком, оскільки фермери, звичайно, турбуються про збільшення врожайності вирощуваних культур, намагаючись зменшити рівень внесення добрив, — каже співавтор UVM Мередіт Найлз. — І ми не хочемо компрометувати цілі продовольчої безпеки».

По-друге і, мабуть, найголовніше — це перше національне дослідження, що стало надійним джерелом інформації про залишки азоту на посівах. Ці дані пов’язані з економічними та агрономічними факторами, що важливі для країни в цілому.

«Мають запроваджуватись та розвиватись програми по зменшенню рівня азоту, в тому числі ті, що пропонують фінансові стимули для фермерів», — стверджує співавтор дослідження Кортні Хаммонд Вагнер зі Стенфордського університету.

Це дослідження, проведене фахівцями із США, черговий раз наголошує на необхідності здійснення лабораторного аналізу стану ґрунтів українськими аграріями. Точна інформація про поле дозволить коректно визначити обсяги необхідних для підживлення речовин, тим самим значно зекономити фінанси та зберегти чистоту природи.