19 лютого 2021, 14:00, Технології

В другій серії ProCушка фахівці розповіли про методологію сушіння соняшника

Про це йдеться у матеріалі «ProСушка: Як сушити соняшник» на Elevatorist.com.

Методики сушіння соняшнику різні, що залежить від потужностей підприємств, цілей та стану урожаю (вологість, показник засміченості і т.д.). В другій серії спецпроекту ProCушка досвідом ділиться елеватор «Зоря», який знаходиться в смт Великий Бурлук Харківської області.

Очищення зерен від засміченості

Перед сушінням на елеваторі «Зоря» соняшник обов’язково пропускають через скальператор. А ось сепаратор використовують в залежності від показників засміченості.

«Якщо показники по сміттю не перевищують 5%, то перед сушінням соняшник ми не чистимо. Доочищають його вже при відвантаженні. Але коли насіння дуже засмічене, то перед сушаркою обов’язково направляємо їх на сепаратор», — пояснює Віта Юр’єва, голова виробничо-технологічної лабораторії елеватора «Зоря».

Для очищення соняшнику на «Зорі» використовують сепаратор БСХ-300.

Читати по темі: Аграріям розкрили секрети сушіння зерна кукурудзи

Формування партій

На елеваторі два силоси (ємності) місткістю 500 і 250 тонн. У них накопичують очищене зерно перед сушкою.

«Накопичуємо партію зерна, щоб потім не «смикати» зерносушарку зупинками. Якщо сушилку запускати в роботу з малими партіями соняшнику, знижується економічність роботи», — говорить директор елеватора Олександр Яницький.

Зерносушарка і температурні режими сушіння соняшнику

На елеваторі «Зоря» соняшник сушать на шахтній зерносушарці Brice-Baker SCN-16/48 виробництва KMZ Industries.

«Сушарка така ж, як на «Ланнівській МТС», однак має дві особливості — більшу продуктивність (112 т/год по пшениці при знятті 5% вологості) та зміни в конструкції. У зерносушарці елеватора «Зоря» встановлено шнек для видалення відходів, який заведено в норійну вежу, що стоїть поруч. Це дозволяє всі аспіраційні відходи збирати не в мішки, як на «Ланнівській МТС», а в спеціальний бункер. На елеваторі «Зоря» зерносушарка розміщена дуже щільно між силосами і робочою вежею, до неї не можна під’їхати, тому таке рішення з відведенням відходів має своє раціональне пояснення», — говорить директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries Роман Штельмах.

Читати по темі: Найпопулярніші гібриди соняшника на SuperAgronom.com за 2020 р.

Технологію сушки соняшнику на зерносушарці Brice-Baker SCN 16/48 пояснила змінний майстер елеватора «Зоря» Валерія Доля:

«Ми завантажуємо зерносушарку з двох наших оперативних ємностей. Їх цілком вистачає, щоб забезпечити безперервну роботу зерносушарки при зніманні 2-2,5% або навіть 3-4% вологості. Після завантаження включаємо сушилку і за допомогою автоматизації контролюємо її роботу. У сушінні дві робочі зони — це зона нагріву і зона охолодження. Також тут два пальники. За один прохід ми знімаємо потрібну кількість вологи», — розповідає пані Валерія.

За її словами, процес сушіння продукту починається з кільцювання зерносушарки. Цей процес триває, поки не будуть досягнуті потрібні показники по вологості.

«Коли зерносушарка працює в режимі сушіння, оператор кожні 15 хвилин робить аналіз вологості зерна. Виходить, відбирає проби і за допомогою приладу РМ-450 визначає вологість. Всі показники вологості та час відбору вносить в лабораторний журнал. Коли він бачить, що соняшник досяг кондиційної вологості, починає переводити сушилку в режим сушіння в потоці, проводячи одночасне підживлення сирим зерном і випуск сухого зерна», — розповідає змінний майстер.

Детальніше ознайомитись з процесом сушіння соняшнику можна у матеріалі «ProСушка: Як сушити соняшник».