18 лютого 2021, 17:00, Україна

Фахівці проаналізували стан озимих культур: як вплинули погодні перипетії на рослини

Поки, за оцінками учасників ринку, стан озимих фіксується як задовільний та добрий. За словами Тетяни Адаменко, голови відділу агрометеорології Укргідрометцентру України, незважаючи на високі температури в першій декаді лютого на Півдні та Сході України процес росту посівів не відновився. Озимі перебувають в стані зимового спокою.

«За даними наших метеостанцій, після січневих морозів (які були в середині місяця) рослини повністю відросли. Загибелі посівів не було. 20 лютого метеостанції будуть брати зразки для відрощування, щоб подивитися, чи є на озимих пошкодження від морозів, які були з початку лютого», — говорить пані Тетяна.

Тарас Корнієнко, заступник головного агронома агрогрупи «Агрейн» також сказав, що стан озимих в компанії задовільний.

«Так, ще рано робити прогнози. Але сподіваємося, що ті запаси вологи, які є і очікуються, забезпечать нормальну врожайність культур. Поки стан озимих нас задовольняє повністю», — підкреслив пан Тарас.

Читати по темі: Як захистити озимі та врахувати все — дайджест матеріалів

До слова, в Укргідрометцентрі відзначають хороший приріст запасів продуктивної вологи в ґрунтах в Західних, Північних і частково центральних областях країни. Що стосується Півдня, то там показник трохи нижче середнього багаторічного на цю дату.

Підживлення озимих культур

Там, де це необхідно і є відповідні умови, аграрії проводять підгодівлю озимих. Тарас Корнієнко розповів, що компанія вже провела основні роботи по підживленню озимих в східних і південних підприємствах холдингу. У «Агрейн» вносять сульфат амонію і селітру як по ріпаку, так і по пшениці. Як сказав Тарас Корнієнко, в господарствах Харківської області в грудні внесли КАС, а в лютому — карбамід. Навесні в фазі прапорцевого листка в залежності від погодних умов планують ще додати КАС по пшениці.

«Все залежить від погодних умов. Якщо вони будуть сприятливі, то будемо вносити, якщо ні, — то не будемо. У минулому році ми провели колосальну роботу по внесенню азотних добрив, це дало результат. Тому в цьому році будемо рухатися в тому ж напрямку», — резюмував пан Корнієнко.

Таким чином, поки ні крижана кірка, ні низькі температури не завдали непоправної шкоди озимим. Залишається сподіватися, що погодних форс-мажорів не буде і озимі дадуть хороший урожай.