18 лютого 2021, 12:30, Україна

В Україні запустили перший у Східній Європі завод із переробки часнику: названо проблеми галузі

Про це йдеться у матеріалі «Робота на першому українському заводі з переробки часнику» на AgroRobota.com.ua.

«Кожного року всі ті, хто вирощують часник, здебільшого, не мають ринку збуту товару й зазнають збитків. І ми поклали на себе непросте завдання — створити «елеватор» для часникарів. Це необхідно для того, щоб кожен міг віддати часник і отримати з нього товар, який далі можна запропонувати харчовим і переробним підприємствам. Між іншим, наша компанія виграла грант від МХП: ми запропонували свій проєкт і у нас повірили», — розповідає Василь Гудзовський, голова фермерського господарства «Агро-Майстер» і керівник виробничого проєкту.

За його словами, в Україні цілісної системи переробки часнику поки що не було.

«Мені довелося теоретично вчитися у китайців. Якщо Україна виробляє 200 тис. тонн часнику, то Китай — понад 12 млн тонн. Я їх не називаю конкурентами, але розумію, що потрібно вчитися у більш досвідчених», — підкреслив пан Василь.

На висоті 3-4 тис м над рівнем моря вирощують унікальний фіолетовий часник
Читати

Гудзовський також розповів, що раніше вже були спроби створити подібний завод, але все закінчувалось провалом. Негативний досвід обумовлений конкуренцією іноземних виробників, а також тим, що ринок часнику в Україні неструктурований, 90% часнику вирощується у домогосподарствах, які мають невеликий зембанк.

Про проблеми часниківництва в Україні говорили і на АгроВесні 2021

Так, Вадим Мереженюк, власник ТОВ «Артель Агро», виступив на Агрохімічному форумі 2021 з доповіддю «Часниківництво як бізнес», в якій говорив про актуальні проблеми галузі:

  • брак досвіду в технологіях;
  • низька якість насіннєвого матеріалу часнику;
  • недоотримування технології передпродажної підготовки;
  • відсутність маркетингових та управлінських стандартів на більшості підприємств.

Неможливість виконання зобов’язань перед клієнтом, штрафні санкції та відсутність каналів збуту — гальмують розвиток галузі часниківництва в Україні. Аграрії просто не ризикують займатись цією культурою без належного досвіду та знань.