18 лютого 2021, 14:00, Добрива

Названо світові тенденції ринку мінеральних добрив: вплив на Україну

Про те, яким був 2020 р. для ринку українських міндобрив, світові тенденції ринку, фактори ризику, обсяги виробництва добрив, а також короткострокові йдеться у матеріалі «Ринок міндобрив 2021 — виклики та прогнози» на Kurkul.com.

Світові тенденції

Згідно з даними Міжнародної асоціації виробників мінеральних добрив (IFA), глобальний ринок добрив, який традиційно зростав останні кілька років, може скоротитися на 4,4% — з $138,9 млрд у 2019 р. до $132,9 млрд за підсумками 2020 р.

За оцінками IFA, негативні тенденції на ринку добрив пов’язані зі слабкими перспективами глобальної економіки, нерівномірним попитом на мінеральні добрива, висхідною конкуренцією в галузі, зниженням цін на сільськогосподарські товари й нестабільними цінами на енергоресурси.

Ситуація в галузі ускладнюється також тим, що на світовому ринку зберігається перевиробництво за всіма видами мінеральних добрив — калійних, азотних і фосфорних. За останні п’ять років потужності з виробництва калійних добрив у світі виросли на 22% при збільшенні споживання на 11%, азотних — на 9% при зростанні попиту на 7%, фосфорних — на 12% при збільшенні попиту на 9%.

Україна подолала кризу виробництва мінеральних добрив, — аналітики
Читати

У зв’язку з цим середні ціни на мінеральні добрива залишалися нижчими за мінімум 2019 року, окрім того, аналітики прогнозують, що вартість може ще знизитися. Зокрема, за перше півріччя 2020 р. ціни на всі види добрив в середньому знизилися більш ніж на 8%. При цьому ціни на фосфорні добрива впали ще більше — з $400/тонна до $265/тонна у зв’язку з чим ряд виробників були змушені зупинити виробництво.

Попри економічні зміни, світова структура споживання добрив за видами залишається стабільною: 61% припадає на азотні, 24% — на фосфорні, 15% — на калійні. Варто зазначити, що понад 50% світового попиту на добрива припадає на Китай, Індію, США і Бразилію, які в основному і визначають динаміку розвитку світового ринку добрив.

Український ринок добрив

Основним фактором впливу на український ринок добрив у 2020 р., а також на ціноутворення продукції, стали рекордні перехідні залишки мінеральних добрив з 2019 р., що сумарно становили 1-1,5 млн тонн.

Так, до другої половини осені на ринку існував профіцит продукції, що обмежило можливості трейдерів спекулятивно підвищувати ціни на добрива в сезон. Відповідно, у 2020 р. середньорічний рівень цін азотних добрив був меншим на понад 15% у порівнянні з 2019 р.

Ще одним впливовим чинником на ринок міндобрив стала низька вартість газу, що істотно посилила позиції українських виробників азотних добрив на ринку, зокрема їх цінову конкурентоспроможність. Внаслідок цього відбулось значне скорочення обсягів імпорту азотних добрив.