18 лютого 2021, 18:00, Технології

Названо основні плюси введення в сівозміну ріпаку, — досвід

Про це розповів Вадим Скрипник, директор агрохолдингу «Астарта-Київ», йдеться у матеріалі на Astarta.Agro-Business.com.ua.

На питання, чому саме озимий ріпак компанія «Астарта-Київ» вирішила вводити в сівозміну (в регіонах, де відмовилися від буряків), пан Вадим відповів:

«Тому що це озима культура, а для нас важливо розтягти терміни обробітку ґрунту. Ріпак звільняє поле в липні-серпні, і ми спокійно можемо готувати його під наступну культуру. Соняшник, кукурудза чи цукрові буряки звільняють поле пізно, і для обробітку ґрунту під наступний сезон лишається дуже мало часу. А коли ще дощова осінь, а потім швидко приходить зима, то великі площі можуть зостатися необробленими. Це по-перше», — каже пан Скрипник.

По-друге, стверджує він, ріпак дуже непогано родить на легких ґрунтах, там, де буряки не ростимуть.

«По-третє, ріпак має високу компенсаційну здатність. Навіть за не дуже сприятливих умов і зріджених посівів він розкущиться й дасть свій урожай все одно. Чого не скажеш про інші культури. Ну й зрештою, його без проблем можна пересіяти. Під ріпак добре вироблений ґрунт, внесені добрива, тому можна сіяти будь-яку яру культуру, не втративши рік. І ще одна вагома перевага: практично завжди ріпак — це рентабельна культура, хороший попередник», — резюмував експерт.

Читати по темі: Диференційований підхід в агровиробництві — це необхідність сьогодення, — думка