15 лютого 2021, 15:30, Україна

Український гідрометцентр попереджає про можливі обмороження озимих культур

Про це пише Obozrevatel.

«Те, що зараз Київ завалений снігом, ще не означає, що так всюди. У нас Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська та більша частина Харківської областей практично без снігу. Сніговий покрив заввишки 1-3 см — це майже нічого», — заявила пані Адаменко журналістам Obozrevatel.

У відділі агрометеорології Українського гідрометцентру зазначили, що попри снігопади, які покрили частину території України, ситуація з урожаєм цього року буде нерівномірною.

«Щоб зберегти посіви озимих, необхідна висота снігу понад 5 см за морозу нижче ніж -15 °С. Поки ми спостерігаємо, що в тих районах, де вже були морози навіть до -23°C, сніговий покрив високий, до 40 см, й урожай збережеться. Але зараз ми чекаємо сильне похолодання, яке протримається до 19 лютого, і стає тривожно за ті регіони, де снігу практично немає», — йдеться у повідомленні.

Читати по темі: Сильні морози охоплять всю територію України: температурні коливання продовжаться

Проте зазначається, що після 2 років посухи цьогоріч фермери України можуть сподіватися на те, що земля буде наповнена вологою.

«Спрогнозувати опади на весну зараз неможливо. Але що стосується снігу, то він ліг на не дуже промерзлий ґрунт, висота промерзання становила всього 15-20 см. Це говорить про те, що під час танення волога не скотиться в річки, хоча це теж непогано. А піде в ґрунт і створить запас води. А в тих регіонах, де зараз немає снігу або його шар дуже тонкий, з приходом морозів земля може сильно промерзнути. І тоді там виникнуть серйозні проблеми з озимими», — повідомляють синоптики.

Аграрії на Прикарпатті можуть втратити урожай озимих через перепади температур
Читати

У відомстві інформують, що слідом за Одеською обл. проблемною стала Луганська, де восени там по 50-60 днів не було дощів. Там деякі озимі навіть не зійшли і аграріям доводилося пересівати. Фермери Луганщини повідомляли, що через посуху пропало до 30% врожаю озимих, оскільки рослини хоч і зійшли, але не змогли розпуститися, тобто вони зіпсувалися.

Проте така ситуація не по всій Україні. Фермер з Черкаської обл. Василь Драч повідомив, що в регіоні земля не промерзла, а снігу багато.

«Це означає, що буде багато вологи і врожай буде хороший. До цього ми 3 роки жили за посухи. Коли земля на 1 м має бути зволожена, у нас волога була на кілька сантиметрів. Тому ми дуже сподіваємося на цей рік. Головне тепер, щоб під час танення не утворилася крижана скоринка і рослини не задихнулися», — розповів він.