13 лютого 2021, 08:30, Технології

Американські науковці придумали новий спосіб поліпшення якості помідорів

Про це пише growingproduce.com.

У той час як пакувальні підприємства вже традиційно обробляють помідори гарячою водою перед відправкою в супермаркети (щоб очистити їх і запобігти можливі захворювання), термічна обробка в даному дослідженні була більш екстремальною.

«Ідея полягає в тому, що помідори володіють певним генетичним потенціалом для виробництва антиоксидантів для боротьби зі стресом, і чим сильніше стрес, тим більше антиоксидантів вони виробляють» — розповів пан Брехт.

Вчені застосували гарячу воду з домішками для стимуляції корисних властивостей помідорів. Згідно з анотацією роботи, оптимальні результати були досягнуті при обробці гарячою водою при температурі близько 126 °F (52,2 °С) протягом 5 хвилин з наступним впливом етилену при 95 °F (35 °С) протягом 48 годин.

Читати по темі: В Японії вперше дозволили продаж генномодифікованих помідорів

У плодах томатів каротиноїди включають певні пігменти, одним з яких є лікопен, що надає помідорам червоний колір.

«Якщо треба зробити помідори привабливішими, червонішими та смачнішими (підвищити їм якість), потрібно спровокувати вироблення більшої кількості антиоксидантів. Експеримент показав, що основною реакцією на тепловий стрес стало виробництво фенолів, які є потужними антиоксидантами, але зазвичай вони безбарвні», — пояснив Брехт.

Брехт описує цю концепцію як «базову фізіологію томатів», тому методи дослідження застосовні до помідорів не тільки у Флориді, а й повсюдно.