11 лютого 2021, 12:30, Світ

Аграріїв попередили — дротяник переходить з картоплі на кукурудзу, знищуючи посіви

Про це пише Аgrarheute.com.

«Раніше ми не зіштовхувались з проблемами таких масштабів. Якщо раніше дротяники знищували урожай на краях ділянок, то у минулому сезоні були поля, повністю спустошені шкідником. В цілому, тільки 15% посівів кукурудзи були вільними від жуків, траплялися ділянки, куди в загалі не варто було заходити комбайном», — говорять аграрії.

Вражаються поля як під кукурудзою на силос, так і на зерно. Найбільшої шкоди завдають види дротяників з п’ятирічним циклом розвитку, особливо на четвертому і п’ятому році життя. Жуки-ковалики обирають вологі місця з достатньою кількістю органічних речовин для годування личинок. Таким чином, такі культури як конюшина в сівозміні сприяють зараженню дротяником.

Під час осінніх розкопок на Одещині більшість шкідників виявлено у верхньому шарі ґрунту
Читати

Також через зміну клімату дедалі більше дротяників і їх личинок переживають зиму, завдяки потеплінню поширюючись далі на північ. Останніми роками дротяники полюбляють заселяти коріння кукурудзи, особливо в умовах сухого ґрунту.

Фермери шукають рішення, адже в Німеччині заборонені деякі інсектициди для протруєння з частковою дією проти дротяників, а інші доступні протруйники не подіяли достатнім чином проти личинок коваликів. Втім, справі може зарадити глибока оранка, а також внесення такого мінерального добрива, як ціанамід кальцію.

Нагадаємо, для картоплярів в ЄС розроблено екологічний метод боротьби з дротяником.