9 лютого 2021, 17:00, Насіння

НААН планує створити декілька нових селекційно-насінницьких компаній

«Нами напрацьовану «дорожню мапу» наших дій та визначено такі маркери. Найперше — це оптимізація структури НААН через посилення синергії між науковими установами і дослідними господарствами. Наступне — це увідповіднення принципів управління для досягнення сталого розвитку дослідницького процесу. За цим — забезпечення прозорості та відкритості діяльності через створення рад громадського контролю», — сказала академік.

За її словами, має бути також повноформатне інноваційне оновлення.

Через розроблення інфраструктури ринку інновацій в АПК на засадах розвитку кластерів та комерціалізацію результатів наукових досліджень. Як і створення інформаційно-аналітичного центру «Аграрна наука України» з відповідним веб-порталом», — наголосила пані Балян.

Вона додала, що нагальним є і застосування практик європейських партнерів, зокрема, — запровадження парадигми «розумних спеціалізацій» (smart specialization) з урахуванням конкурентних переваг регіонів.

«Крім того, ми плануємо створити два-чотири центри фундаментальних досліджень у рослинництві, тваринництві, з розвитку сільських територій за повного бюджетного фінансування. І для цього ми маємо достойний кадровий потенціал. Одночасно готуємося до 2025 року створити п’ять-шість селекційно-насінницьких державно-приватних компаній», — розповіла академік.

Читати по темі: Фахівці НААН озвучили стан озимих культур по регіонах