8 лютого 2021, 17:00, ЗЗР

Експерт назвав ключові етапи у захисті озимої пшениці від основних хвороб

На цьому наголосив Сергій Кучеров, менеджер з розвитку продуктів на зернових відділу маркетингу департаменту Agricultural Solutions компанії BASF на конференції «Зрощуй та зростай», що пройшла в онлайн-режимі 03.02.2021 р.

За словами експерта, домінує на всій території саме септоріоз листя, а борошниста роса та іржа поширені на трохи меншій території (як правило, в центральній та західній частині). Причому епіфітотії борошнистої роси виникають десь раз на 3-4 роки. Як правило, збудник цієї хвороби присутній завжди, але не дуже потужно. Водночас для західних та північних областей залишається типовою хворобою фузаріоз колосу.

Сергій Кучеров також зазначив, що нерідко першу фунгіцидну обробку проти цих хвороб наші аграрії проводять у фазу середини кущення, а саме Т0. Наступна фаза Т1 (31-ша), а потім — по прапорцевому листку. 

«Хочу наголосити, що застосування фунгіцидів у 25-й фазі, згідно з  багатьма дослідженнями, має на меті лише контроль борошнистої роси у разі, якщо вже видно нові свіжі пустули, за розвитку хвороби більше 5%. А фунгіциди, що мають ефективність проти септоріозу, недоцільно застосовувати в середині кущення. Бо в таку фазу рослини, навіть якщо ви бачите пропущений септоріоз з осені, засоби не будуть ефективними. У будь-якому разі, пізніше, десь за місяць, відбудеться нове перезараження, а за цей час внесений вами фунгіцид припинить працювати», — підкреслив Сергій Кучеров.

Читати по теміі: Як захистити озимі та врахувати все — дайджест матеріалів

І наголосив, що варто в фургіцидному захисті озимої пшениці фокусуватись на фазах Т1 і Т2.

«У 31-й фазі (тобто Т1)  у рослини присутні 3-й підпрапорцевий і 4-й підпрапорцевий листки. І вони вже додають свій внесок в урожайність. А от 2-й підпрапорцевий — іще скручений. Це важливо розуміти, щоб правильно вибрати препарат. Поки що ураження на них не видно, тому ми говоримо про потужний профілактичний ефект проти борошнистої роси. Нерідко на перше внесення планують триазольні препарати. Але тут треба враховувати, що ці діючі речовини поглинаються листковою поверхнею досить швидко — від 1 до 5 днів практично повністю, і зовні нічого не залишається. Тож спора борошнистої роси прилітає і їй нічого не заважає. Тому треба застосовувати багатокомпонентні препарати», — стверджує експерт.

Зокрема, таким препаратом, за словами Сергія Кучерова, є Капало®. Він містить 3 діючі речовини (епоксиконазол, метрафенон, фенпропіморф), що ефективні проти усього спектру хвороб, які потрібно контролювати саме в цей період, — борошнисту росу, ламкість стебел і септоріоз листя.

©Алла Гусарова, SuperAgronom.com, 2021