6 лютого 2021, 11:00, Світ

Американські вчені навчились використовувати шпинат в якості детектору вибухівки

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами Euronews.com.

Коли коріння шпинату виявляють присутність нітроароматичних речовин (тринітротолуол, динітротолуол, пікринова кислота і т.д.) у підземних водах — сполуки, які часто зустрічаються у вибухових речовинах, таких як наземні міни, вуглецеві нанотрубки всередині листя рослини видають сигнал. Потім цей сигнал зчитується за допомогою інфрачервоної камери, надсилаючи вченим повідомлення.

Цей експеримент є частиною більш широкої галузі досліджень, яка включає розробку електронних компонентів та систем на заводах. Технологія відома як «нанобіоніка рослин» і фактично є процесом надання рослинам нових здібностей.

Читати по темі: Науковці створили портативний сенсор для вимірювання рівня стресу в рослин

«Рослини — дуже хороші аналітичні хіміки, — пояснює професор Майкл Страно, який керував дослідженням. — Вони мають розгалужену кореневу мережу в грунті, постійно беруть проби підземних вод і мають можливість самостійно транспортувати цю воду в листя. Це нова демонстрація того, як ми подолали комунікативний бар’єр рослина-людина».

За його словами, рослини дуже чутливі, вони знають, коли будуть дощі, а коли посуха, вони здатні відчути навіть незначні зміни властивостей ґрунтового та водного потенціалу.

«Якщо ми зачепимо ці шляхи сигналізації хімічних речовин, буде доступна велика кількість інформації», — підкреслив науковець.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021