5 лютого 2021, 12:30, Україна

Держпродспоживслужба може бути розділена на три частини, — деталі закритого засідання Кабміну

Про це повідомляє AgroPolit.com.

Таке рішення, за словами джерела AgroPolit.com, вчора, 4 лютого 2021 р., озвучив прем’єр на закритому засіданні Кабміну Денис Шмигаль.

Тож Держпродспоживслужба може бути розділена на:

  • Центральний орган санітарного благополуччя — повноваження орієнтовно відійдуть МОЗ чи Мінприроди.
  • Центральний орган з ветеринарної медицини — Мінагрополітики
  • Центральний орган з безпечності харчових продуктів — МЕРТ.

«Тобто такого монстра як ДПСУ вже не буде», — говорить джерело, посилаючись на слова прем’єра Дениса Шмигаля.

При цьому Шмигаль не уточнив, якої реакції варто очікувати від Європи.

Нагадаємо, наразі саме контроль за повноваженнями за Держпродспоживслужбою був основним бар’єром для поновлення роботи реанімованого Мінагрополітики: очільник МЕРТ Ігор Петрашко всіляко блокував всі спроби повернути контроль над службою Мінагрополітики.

Після цього на аграрному комітеті було озвучено, що терміни по реанімації Мінагро перенесли на місяць — до 1 березня 2020 року.

Читати по темі: В Україні відновили Міністерство аграрної політики та продовольства

Досвід європейських та інших провідних країн світу у питаннях управління Держпродспоживслужбою свідчить про контроль за цим відомством саме Мінагрополітики, але сама служба може функціонувати як у вигляді трьох окремих відомств (як пропонує наразі Шмигаль), або двох, або — одного (як це є в Україні).

Нагадаємо, що це вже не перша спроба змінити контролера за однією з найласіших державних служб в рамках Кабміну. Так, у серпні 2020 року Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) спробувало реформувати Держпродспоживслужбу, забравши у своє підпорядкування Санітарно-епідеміологічну службу (СЕС). Тоді ринок виступив категорично проти і серед аргументів озвучувалося, що це викличе негативну реакцію ЄС та поставить на паузу торгівлю є Європою. І вже згодом уряд призначив нового очільника ДПСУ Владиславу Рутицьку-Магалецьку, до того служба рік була без голови.

Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com