31 січня 2021, 13:00, Технології

Іспанські аграрії автоматизують процес вирощування культур в теплицях за допомогою роботів

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами News.AgroPages.com та Cordis.Europa.eu.

По всій Європі аграрії створюють невеликі фермерські господарства. Ці ферми можна знайти як у сільській, приміській, так і в міській місцевості. Вони вирощують велику різноманітність сільськогосподарських культур (до 100 різних сортів овочів на рік) на невеликих площах (від 0,01 до 5 га), використовуючи методи органічного землеробства. Ці ферми виявились високопродуктивними, стійкими та економічно вигідними. Але багато роботи виконується вручну, що досить складно.

«ROMI розробив відкриту та полегшену робототехнічну платформу для цих мікроферм. Ми допоможемо цим господарствам у боротьбі проти бур’янів та дамо змогу моніторити рослини цілодобово. Це зменшить ручну працю і збільшить продуктивність. Завдяки роботу для прополки ROMI фермери заощадять щонайменше 25% свого часу», — говорять автори проєкту.

Читати по темі: Науковці винайшли високоточний спосіб визначення зрілості сої за допомогою дронів

За словам розробників, цей наземний робот також отримає детальну інформацію про рослини-зразки і буде поєднаний з безпілотником, який глобально збиратиме дані про врожай. Разом вони дадуть інтегровану, багатомасштабну картину розвитку вирощуваних культур. Так, фермер зможе ефективно вносити добрива, прополювати конкретні ділянки, вчасно виявляти шкідників та збирати урожай.

«Роботи можуть виконувати важкі завдання та допомагати фермерам економити час. Рано помічаючи хвороби або шкідників, вони можуть допомогти зменшити використання пестицидів та зменшити втрати рослин», — стверджують науковці.

Наразі розробка активно тестується в Барселоні, Іспанія. Здебільшого, фінансується проєкт коштами ЄС, а загальний бюджет становить майже €4 млн.

Rover — не єдине рішення для виробників

Проєкт ROMI також розробив літаючого супутника для свого ровера — безпілотника, який може перевіряти рослини з повітря. Вчені ROMI також сконструювали кабельний бот для ковзання між культурами та виконання подібної роботи.

Зрештою, команда ROMI розглядає конструкцію не як єдиного робота-прополювача, а як платформу, до якої фермери можуть прикріпити датчики, камери та інструменти, а потім знову зняти їх.

«Ви можете собі уявити, як фермер вранці вставав і йшов до сараю для інструментів. Надягаючи інструменти на робота і вмикаючи його», — сказав Джонатан Мінчин з Інституту удосконаленої архітектури Каталонії в Барселоні, Іспанія, який керує проєктом під назвою «ROMI».

Потім цей робот може взятися за прополювання або сканування шкідників. Якщо фермер бажає переглянути інформацію, він може подивитися на свій телефон або пізніше на комп’ютері.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021