30 січня 2021, 13:00, Технології

Біохімічні каталізатори добрив здатні зменшити витрати на підживлення культур, — фахівці

Про це пише croplife.com.

«Як показує практика, підживлювати рослини важливо протягом усього вегетаційного періоду. Та останнім часом, під впливом посушливого клімату, з’являється необхідність збільшувати обсяги використання добрив, що призводить до колосальних витрат, — стверджує Джон Воткінс, сертифікований радник з питань рослинництва (CCA) та менеджер з маркетингу Nutrien у місті Серро-Гордо, штат Іллінойс, США.

Для підвищення ефективності та доступності поживних речовин багато компаній обробляють сухі добрива біохімічними каталізаторами.

«Ці добавки імітують біологічні агенти, знайдені в грунті, для посилення розщеплення добрив та збільшення поживних речовин на 15-20 %, — запевняє Воткінс. — Вони також покращують доступність поживних речовин у ґрунті».

За словами науковця, сухе добриво є дуже неефективним. Лише 10-30 % фосфору доступно врожаю за перший рік. Діапазон вмісту калію становить від 20 до 60 %.

«Хоча соя фіксує азот, їй потрібні фосфор і калій. Фермери часто застосовують ці поживні речовини як сухе добриво — DAP (фосфат діамонію) та поташ (карбонат калію) — восени або рано навесні. За останніми даними Університету Іллінойсу на 38,7 кг сої потрібно 0,34 кг фосфору і 0,53 кг калію.

Читати по темі: Американці винайшли альтернативний метод синтезу аміаку для потреб сільського господарства