27 січня 2021, 18:00, Україна

Сумщина може стати осередком українського коноплярства

Про це повідомляє прес-служба Сумської ОДА.

Під час брифінгу Віталій Максименко, заступник голови Сумської облдержадміністрації, розповів, що проєкт «Створення агро-туристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» — візитівки та одного з «магнітів» Сумщини та України» — зайняв шосте місце в конкурсному відборі проєктів регіонального розвитку, які планується фінансувати коштами державного бюджету, отриманих від ЄС.

«Маємо амбітну мету, яка співпадає з місією проєкту «Сумська область — центр українського коноплярства», і розуміємо свою відповідальність щодо її реалізації. На Сумщині, як ніде, зосереджений науковий потенціал, є відповідна підприємницька активність та зацікавленість, розвинений напрямок промоції цієї культури. Тому у нас є впевненість в тому, що цей проєкт буде реалізований і це буде новий виток історії розвитку коноплярства», — зазначив пан Максименко.

Читати по темі: Вітчизняна галузь коноплярства перебуває в занепаді — аналітики

За його словами, загальна вартість проєкту становить понад 20,7 млн грн. Передбачається фінансування проєкту з державного бюджету в обсязі — 14, 1 млн грн. Решта — кошти замовника та інвесторів.

«Ми розуміємо, що тема конопель донедавна знаходилась в інформаційному вакуумі. Тож цим проєктом ми хочемо змінити стереотипи, які є в суспільстві щодо цієї рослини. Будемо проводити масштабну промокампанію в Україні щодо використання ненаркотичних конопель у побуті широкими верствами населення», – наголосив Віталій Максименко.

Нагадаємо, жорсткий контроль призводить до зменшення площ під технічними коноплями.