26 січня 2021, 18:00, Україна

На Хмельниччині можуть створити власну лабораторно-дослідну станцію

Про це пише Голос України.

Необхідність створення лабораторії обґрунтована багатьма факторами. По-перше, в області досі залишається гострою проблема з визначенням показників якості сільськогосподарської сировини та продукції місцевих виробників. Дуже часто для споживача залишається невідомим, з чого складаються запропоновані йому харчі. Та потерпає від такого незнання і сам виробник. Адже він не може запропонувати свій товар на закордонні ринки, не маючи точних даних про його вміст. У підсумку це істотно впливає на обсяги експортних поставок.

Дослідження окремих показників, які вимагають деякі країни, змушені виконувати в лабораторіях Львова та Києва. Іноді фахівців, які провели б аналізи української сировини, доводиться шукати навіть за кордоном. А це — втрата часу, коштів і бізнесових можливостей.

Читати по темі: Фахівці розповіли, навіщо досліджувати придбані добрива

Створення в області потужного аграрного лабораторного центру зможе кардинально змінити ситуацію. Передбачається, що він матиме сучасне обладнання, кваліфікованих фахівців та пройде сертифікацію відповідно до міжнародних норм. Там можна буде дослідити вміст у продуктах пестицидів, антибіотиків, харчових добавок, консервантів тощо. У лабораторії визначатимуть також наявність генномодифікованих організмів. Словом, «розберуть» запропоновані для дослідження зразки ледь не до атомів.

Як стверджують в обласному управлінні Держпродспоживслужби, налагодження такого контролю дасть змогу виробникам Хмельниччини збільшити обсяги експорту продукції, розширити ринки збуту, а отже, стимулювати економічне зростання регіону. Водночас послуги лабораторії будуть цікаві й бізнесу сусідніх областей. Тож фінансування такого проекту розкриває перед аграріями краю нові перспективи.