23 травня 2017, 13:15, ЗЗР

Для підвищення ефективності внесення трихограми потрібно правильно обрати її вид

Про особливості застосування трихограми та заходи підвищення його ефективності розповідає Олександр Васильєв, директор ТОВ Біосервіс Плюс, в статті Дещо про трихограму, або Те, чого вам, напевно, ніхто не розповість на SuperAgronom.com.

Зокрема в матеріалі зазначається, що кожен вид трихограми паразитує на яйцях певних шкідників. Кожен її вид займає певну екологічну нішу. Є трихограма, котра живе на верхівках дерев, у нижній частині крони, на трав’янистих рослинах тощо.

«На сьогодні відомі два види трихограми, які паразитують на яйцях кукурудзяного метелика, — Trichogramma evanescens і Trichogramma dendrolimi. Інші види трихограми яйця кукурудзяного метелика не заселяють!!! В кінці минулого століття радянські ентомологи зіткнулися з проблемою зниження ефективності під час застосування трихограми. Проведені дослідження виявили, що за лабораторного розмноження без токсонометричного контролю відбулася зміна виду трихограми, що призвело до зниження її ефективності при внесенні», — розповідає Олександр Васильєв.

Виходом із ситуації є щорічне оновлення трихограми шляхом введення в виробництво виловленої в природі трихограми на яйцях визначених шкідників, говорить експерт.