25 січня 2021, 08:00, Насіння

Перевірка насіннєвого матеріалу забезпечить аграріям гарний урожай

«Якщо ви вже придбали посівний матеріал, саме час перевірити його на показники якості та безпеки, — рекомендують вчені «Інституту здоров’я рослин. — Адже тільки лабораторна експертиза може на 100% точно виявити, наскільки насіння якісне, і чи варто його сіяти взагалі.

На які показники варто перевірити посівний матеріал? В першу чергу, на енергію проростання, схожість та чистоту. Енергія проростання характеризує життєздатність насіння, від якої залежить поява ранніх і рівномірних сходів. Схожість вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин. А чистота — це вміст насіння культури в досліджуваному зразку у відсотках.

В «Інституті здоров’я рослин» енергію проростання та схожість насіння визначають методом пророщування, чистоту — за допомогою двох насіннєвих наважок установленого розміру, де кількість насіння основної культури в наважці визначена у відсотках (ДСТУ 4138-2002).

Не менш важливими є й показники безпеки посівного матеріалу, визначити які допоможе фітопатологічна експертиза. Завдяки ній аграрій може підібрати протруйник, який максимально ефективно захистить його посіви на ранніх етапах росту та розвитку.

Читати по темі: Лабораторне дослідження озимих дозволить отримати високу врожайність, — фахівець

«Виходячи із досвіду попереднього року, можу сказати, що незараженого насіння немає, — консультує науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. — Якщо говорити про зернові, то 46% насіння було уражене збудником Fusarium spp., а кожен 4-й зразок містив зерно, уражене бактеріозом, — від 2 до 5% в досліджуваній партії. Зазвичай насіння уражене бактеріозом не проростає, а якщо й проростає, то швидко гине — адже цей збудник протруйниками майже не контролюється. А щодо сої, то 100% дослідженого в минулому році насіння було уражене бактеріозом, а у 58% ураженість становила більш, ніж 10%. Згідно ДСТУ 2240-93, таке насіння непридатне для свіби взагалі. Крім того, 7,5% досліджуваного насіння сої мало схожість нижчу за допустиму (менше 80%)».

Щоб виявити збудників хвороб на насінні, вчені проводять дослідження методом вологої камери в сучасних кліматичних камерах, а потім методом мікроскопування ідентифікують захворювання і з огляду на це рекомендують пестициди що контролюють цей збудник.

За результатами комплексного дослідження, відзначає Сергій, аграрій отримує рекомендації щодо агротехнічних прийомів (глибина висіву, норма висіву тощо), а також застосування протруйників для обробки насіння. При низьких посівних якостях насіннєвого матеріалу надаються рекомендації, що сприяють підвищенню цього показника (стимулятори росту, мікродобрива тощо).