23 травня 2017, 12:25, Посівна

В деяких областях відбулось скорочення площ під цукровим буряком

Усього в Україні засіяно вже 308 тис. га цукрових буряків, що на 5% більше, ніж минулого року. Проте деякі агрономи все ж таки відмовились від ідеї сіяти буряк, повідомляє НАЦУ «Укрцукор».

Лідерами за зменшенням посівних площ стали Полтавська та Кіровоградська область, де цьогоріч площі посівів цукрових буряків зменшились на 2,2-2,3 тис. га. На Кіровоградщині така ситуація виникла через сумніви щодо роботи в новому сезоні одного із цукрових заводів. Тоді як на Полтавщині зменшення посівних площ відбулось внаслідок ротації в сівозміні агрохолдингу «Астарта-Київ».

Аналогічна ситуація в Миколаївській області, де відбулося зменшення на 1,1 тис. га за рахунок дотримання сівозміни та розширення сировинної зони на територію Херсонської області.

Беззаперечним же лідером за обсягами стала Вінницька область, де вже вдалося засіяти 57,4 тис. га, що на 2,6 тис. га більше ніж в минулому сезоні. Вінничина лідирує не лише за об’ємами посівних площ, а й за кількістю стабільно працюючих цукрових заводів — 7.

Також до трійки областей-«передовиків» цього року ввійшла Хмельницька область, яка випередила за обсягами посівів цукрових буряків Полтавську на 1000 га, вони мають на своїх полях відповідно 37,1 тис. га та 36,1 тис. га. Четвертою за посівними площами стала Тернопільщина — 26 тис. га.

Найбільший ріст посівних площ відбувся на Черкащині та Сумщині, де аграріям вдалося наростити площі на 4,3-4,4 тис. га. Причиною такого різкого збільшення посівних площ стала перспектива запуску 2х заводів: Тальнівського цукрового заводу ТОВ «Панда» на Черкащині, а також Велико-Жовтневого цукрового заводу в Білопільському районі на Сумщині.

Значно більше цукрових буряків на ланах буде у Тернопільській та Львівській областях, де стараннями сировинних служб компанії «Pfeifer&Langen» (ТОВ «Радехівський цукор») вдалося розширити площі на більш ніж 6 тис. га.