20 січня 2021, 11:00, Україна

Фахівці УЗА не вважають за потрібне обмежувати експорт кукурудзи

Українська зернова асоціація не бачить жодних передумов для визначення граничного обсягу експорту кукурудзи врожаю 2020 року та внесення змін до додатку Меморандуму між міністерством економіки, торгівлі та сільського господарства України та бізнес-асоціаціями.

Відповідним листом асоціація проінформувала Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства про свою позицію і про відсутність яких-небудь передумов для обмежень.

«Зростання цін на кукурудзу — це можливість для українських фермерів заробити більше напередодні весняної посівної», — стверджують в УЗА.

Також в УЗА підкреслили, що у сезоні 2020/2021 в Україні зібрано один з кращих врожаїв кукурудзи за усі роки — близько 30 млн тонн. При цьому внутрішні потреби ринку щороку сягають близько 5 млн тонн. Станом на середину січня Україна експортувала близько 10 млн тонн, а це майже на 3,5 млн тонн менше, аніж минулого сезону на цю дату.

Читати по темі: Підбито підсумки експорту сільськогосподарських культур за 2020 рік

Станом на другу декаду січня 2021 р. в Україні залишається ще понад 21 млн тонн кукурудзи нового врожаю і говорити про якийсь дефіцит недоцільно. Україна вже минула піковий період експорту кукурудзи, відтак темпи експорту скорочуватимуться, — підкреслили фахівці.

«Щодо високої ціни на українську кукурудзу, то це не результат меншого врожаю чи дефіциту цієї культури на внутрішньому ринку. Це є наслідком загальносвітової тенденції інфляції цін. Така тенденція буде продовжуватись і надалі, відтак навряд чи ринок побачить вже ціни, що були раніше. За таких умов уряд не повинен штучно адміністративним методом, обмеживши експорт кукурудзи, зменшувати ціни на зернову культуру. Адже таким чином уряд лише позбавить вітчизняного виробника можливості компенсувати негаразди минулого року та отримати кращі фінансові можливості напередодні весняної посівної кампанії», — заявили в Українській зерновій асоціації.