20 січня 2021, 09:30, Технології

Науковці створили портативний сенсор для вимірювання рівня стресу в рослин

Про це пише Tokar.ua.

Головна функція портативного сенсору Raman заключається в точному визначенні рівня азоту, а також деяких інших життєво важливих показників у рослин. Проведення таких заходів здатне значно підвищити урожайність без використання нітратів.

 «Наше дослідження показало, що практичні вимірювання, які передбачають використання нового портативного сенсору Raman за ефективністю не поступаються дослідженням, проведеними настільним спектрометром в лабораторних умовах, — зазначає професор електротехніки та комп’ютерних наук Массачусетського технологічного інституту Раджев Рам. — Ми показали, що попередня діагностика дефіциту азоту в рослин — необхідного нутрієнту та найважливішого складника добрив — є можливим завдяки лише портативному сенсору.

Читати по темі: Науковці навчили сільгоспкультури сигналізувати про наявність хвороб та шкідників

Незважаючи на те, що дослідження було в основному присвячено вимірювання рівня азоту, девайс також можна використовувати для визначення інших фенотипів стресу для рослин, таких як недостача води, стрес від спеки чи холоду, сольовий або незначний стрес.

«У той час як ми сконцентрувалися на ранній та специфічній діагностиці дефіциту азоту, використовуючи датчик із зажимом для листків, наша команда мала також можливість виміряти піки інших метаболітів, які легко виявити у широко розповсюджених овочах — капусті кай-лан, китайській листовій капусті, салаті, чой-сумі, та шпинаті», — каже Чун Хао Хуан, перший співавтор газети і співробітник в TLL.

Команда вірить, що отримані нею дані можуть допомогти фермерам збільшити врожай, забезпечуючи при цьому мінімальний впливом на природу, мінімізуючи в тому числі забруднення водних екосистем за рахунок скорочення викидів азоту та його просочування в ґрунтові води.