23 травня 2017, 09:53, Технології

Система землеробства «Древлянська» дозволяє відмовитись від пестицидів та мінеральних добрив

Про переваги та особливості біологічної системи землеробства в інтерв'ю SuperAgronom.com розповів її автор, нині завідувач відділом органічного виробництва агропромислової групи компаній «Арніка», Володимир Олексійович Іванюк.

За його словами, для отримання сталих хороших врожаїв потрібно насичувати сівозміну бобовими, прагнути до того, щоб їх у сівозміні було 50%.

«Система придатна для будь-яких регіонів, зокрема й із посушливими умовами. Принцип залишається сталим: в системі повинні вирощуватися до 50% бобових, але для кожної зони вони будуть іншими, пристосованими до ґрунтово-кліматичних умов. Якщо на Поліссі може вирощуватися вика, пелюшка, люпин, то на Полтавщині це буде горох, соя, сочевиця, а Херсон отримає маш, нут, камут», — розповідає Володимир Іванюк.

Перевага бобових, за твердженням автора, не лише у високій агрономічній цінності. Є тут і маркетингова складова. Адже ціна на урожай бобових завжди була досить високою, а порівнняно низька урожайність запобігає перенасиченню ринку цією продукцією.

Більше про систему землеробства «Древлянська» читайте в матеріалі Система «Древлянська»: землеробство, яке відновлює родючість ґрунту.