18 січня 2021, 17:00, Україна

Аграріїв Херсонщини очікують перевірки щодо загибелі двох сотень червонокнижних журавлів

Про це повідомляє прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

У матеріалі йдеться, що через теплу зиму сірі журавлі не відлетіли у вирій і залишились на перезимівлю в заповіднику. Та попри сприятливі погодні умови пернаті почали масово вимирати. Спочатку фахівці вважали, що причиною може бути пташиний грип, проте в лабораторії цю версію спростували. 

«Є вміст миш’яку, фосфіду цинку, нітратів, нітритів, натрію хлористого, у внутрішніх органах та м’язах у межах гранично допустимих концентрацій. Це свідчить про те, що птахи вживали їжу, в якій були присутні шкідливі речовини та отрута. Справа потребує розслідування», — заявив Михайло Опанащенко, в. о. керівника ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Птахи могли отруїтися хімікатами, якими фермери труять мишей на полях. Науковці навіть виявили у буферній зоні заповідника трактор з розкидувачем добрив. На місце трагедії науковці викликали поліцію.

«За даним фактом відкрите кримінальне провадження за ч.1 ст. 239 Кримінального кодексу України, а саме «Забруднення, або псування земель». Поліція встановлює коло осіб, причетних до вимирання птахів», — говорить Тетяна Пшонь, речник ГУ Нацполіції в Херсонській області.

У пробах зерна, що було взято з поля, виявили токсичні речовини. Втім, хімікат, яким отруїли зерно, поки не встановили.

«Дуже прикро, що наші фермери підставили нас на міжнародному рівні. Ці птахи, охороняються за міжнародною Боннською конвенцію, учасником якої є Україна, яка зобов’язалась зберігати мігруючі види птахів, що пролітають нашою територією», — заявив Віктор Гавриленко, директор біосферного заповідника «Асканія Нова».

Читати по темі: Знесенні пиловими бурями агрохімікати спричинили масові випадки мору бджіл